Още по темата

  • Румен Радев изведе „Грипен“ като най-изгоден вариант за нови самолети
    10.07.2017

Държавата може и още да не е решила какъв точно изтребител да купи за бойната ни авиация, а както изглежда и скоро няма да го направи, но бизнесменът от Велико Търново Иво Табаков е решил за себе си.

Той си е купил СУ-22М4, съобщава в. „Труд“. Самият г-н Табаков потвърждава новината: „Да, вярно е. Открих го в насипно състояние и започнах да го възстановявам.

Успях да намеря, макар и трудно, резервни части и сглобихме самолета.

Липсваха и много елементи от конструкцията, но намерихме и тях и той вече е в автентичния си вид“.

Добър самолет ли е МиГ-29

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Съветският бомбардировач, който е купил бизнесменът, е регистриран във въздухоплавателната администрация на България под борден номер 410. Машината се е намирала в базата на военновъздушните сили (ВВС) в Балчик.

Била е разглобена и транспортирана на части в Граф Игнатиево, после е продадена на търг, а Табаков успял да я купи от последния ѝ собственик. Близо половин година е сглобявал самолета до автентичния му вид, като е ползвал съветите на военни експерти. Купил го е в насипно състояние за сумата от 50 хил. лв. и спуснали самолета с кран в комплекса му.

СУ-22М4 е изтребител-бомбардировач за далечно действие и служи за нанасяне на удари от въздуха в тила на противника.
Може да изпълнява и разузнавателни задачи. До 10 ноември армията ни имаше 19 такива изтребителя, базирани в авиобазата на ВВС в Добрич. По-късно, в годините на прехода, СУ-22М4 бяха снети от въоръжение. Част от самолетите бяха продадени зад граница, а другите – за скрап. Летището в Добрич също беше закрито. В армията ни останаха на въоръжение само СУ-25, от които имаме 14 броя.

Парадоксът е, че

Полша, член на НАТО, която сега е един от най-големите врагове на Русия, има на въоръжение цяла дивизия от 80 самолета СУ-22.

Има ги и в руската армия.