2.4

Апропо:БСП в Несебър -2003 година

Уважаеми леви избиратели от община Несебър,членове и симпатизанти на БСП,приятели,

P9210004Реших да припомня нелицеприятни ситуации,свързани с партията ,която ръководих в Несебър 13 години и е до сърцето ми 40,защото и сега,след 16 години, чувствам и виждам ,че историята се повтаря.

За четвърти мандат БСП в Несебър не издига кандидат за кмет на общината,а листата и за общински съветници се води от представители на Тракийските дружества.

След славната история на БСП в Несебър със силни групи общински съветници,кмет на общината и два мандата с председател на общинския съвет,последва шеметен срив.

Два мандата БСП в Несебър нямаше нито един общински съветник,а в последния едва успя да класира един, прилепена до Тракийските дружества.Срам и позор за най-голямата опозиционна сега ,а и бивша управляваща партия!

БСП в Несебър,спечелила най-голям брой гласове на проведените наскоро евроизбори,пропусна сега  шанса да издигне кандидат за кмет на общината,за кметове на всички кметства и самостоятелна листа за общински съветници .

В ръководството на организацията отново има междуособици,които председателят Митко Топалов не успява да тушира.Нищо чудно след изборите той да подаде оставка,както през 2003 година аз напуснах този пост,нежелаещ да подкрепя за втори мандат един провалил се кмет.

Припомням всички това,не само от любов към историята,а и заради поуките,които трябва да черпим от нея,както и за това,че никога БСП не ми е била безразлична.

Надявам се,че членовете и симпатизантите на БСП в община Несебър,областното ръководство в Бургас,а и централното, ще направят  необходимото и възможното да подкрепят тези кандидати в общината,които заслужават!

………………………………….

Апропо:БСП в Несебър -2003 година

13094360_1723162071232043_4340770770454034056_n

„БАНДА НА ЧЕТИРИМАТА” * В БСП-НЕСЕБЪР

Четирима от общо девет членове на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП в Несебър са изпратили остро и тревожно писмо до лидера на БСП Сергей Станишев и до Областния шеф на партията в Бургас Пенко Атанасов .В него те информират за съществени нередности и предварително манипулирани резултати на проведения наскоро пленум на Общинския съвет на БСП в Несебър,който трябваше да вземе решения за издигане на кандидатури за кметове и за подреждане на листата на кандидатите за общински съветници в общината.

Зесекретеното и премивало в бурни и нелицеприятни спорове заседание,за което информирахме в публикацията „БСП в Несебър приключи самоизяждането си” е накарало доскорно верни на партията нейни активисти ,да обърнат внимание на висшестоящите органи за злоупотребата с власт на сегашния лидер на БСП в Несебър Георги Петрохански,самопровъзгласил се за бъдещия кмет на Несебър,както и на малка група около него,подслонена в листата за общински съветници.

Според четиримата членове на ИБ на БСП в Несебър,подписали писмото ,а и не само според тях ,създаденият конфликт ще рефлектира остро и трайно върху резултатите от предстоящите местни избори и ще нанесе непоправими щети на общинската организация,каято разчиташе единствено на дебелата сянка хвърляна от един безславно незавършил мандата си общински кмет.

Ситуацията,която е безпрецедентна за политическия живот в община Несебър, на практика роди паралелни леви кандидатури за кметове и общински съветници,всички от които ще разчитат и на оределия електорат на БСП.Въпросът-съзнателно или несъзнателно се прави това, и кой ще поеме отговорността след изборите ,е съвсем законен.

Защото не може да се приеме за нормално,че от избираемата зона на листата за общински съветници на БСП,колкото и условна да е тя , се елиминира досегашния шеф на групата Георги Георгиев,а представителят на една от най-голямата партийна организация – гр.Обзор бе поставен на неизбираемо място.

И фактите са налице- досегашните общински съветници от БСП Пенка Аврамова и Георги Георгиев ще водат паралелна листа на „Движението за социален хуманизъм”,а Яни Николов-член на ръководството на БСП в Несебър оглави инициативния кометет за издигането на независимия кандидат кмет на Несебър –сегашния общински съветник Николай Димитров,който се надяваше да бъде подкрепен от БСП.

Кандидатурата на Красимир Косев,който тринадесет години оглавяваше общинската организация на БСП в Несебър ,също разчита на левия електорат,така както вече стана на миналите избори.Наистина избирателите ще имат възможност за избор,но той в никакъв случай не е в интерес на необходимата сега консолидация на БСП.

Историята просто се повтаря.Преди четири години тогавашният шеф на БСП в Несебър Красимир Косев написа две писма до основните организации на БСП в община Несебър,в които обосноваваше критичното състояние на общинската партийна организация, заради грубата намеса в нейната работа на бившия кмет Трифовов.В писмо до Конгреса на БСП в Габрово след това,Косев обяви,че напуска ръководството на общинската организация и ,че ще се кандидатира за кмет и общински съветник в Несебър,защото счита ,че Трифонов не трябва да бъде подкрепен отново от БСП.

Времето и действията на повторно натрапения през този мандат за подкрепа от БСП кмет Трифонов и на лесно добралия се до партийната власт в общината Петрохански показаха, че подобни действия могат да имат само временна и фалшива стойност.А истинските ценности,личностните,морални и професионални качества се изграждат трудно,продължително и с цената на много опит,принципна позиция и авторитет.

Заради историята,която е и безпристрастен съдник ,публикуваме писмата на Красимир Косев от 2003 година,като пример за гражданска и политическа позиция на човек , който отново ,за пети път, тръгва към избирателите и изборите в община Несебър,защото има нужда и от такива кандидатури .

…………………………………………………………………..

*На 25 януари 1981 година Цзян Цин (вдовицата не някогашния китайски ръководител Мао Цзедун) и Чжан Цунцяо бяха осъдени на смърт като главни обвиняеми по делото на „Бандата на четиримата“ с отсрочка от две години на изпълнението на присъдата. По-късно смъртното наказание на двамата бе заменено с доживотен затвор. В групата освен тях влизаха Яо Вънюан и Ван Хунвън. Те бяха арестувани скоро след смъртта на председателя Мао. През последните години от живота му бяха главната опора на болния китайски ръководител.

…………………………………………………………………

ДО
ОСНОВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ
НА БСП
В ОБЩИНА НЕСЕБЪР

КОПИЕ СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ВС НА БСП
ГР. СОФИЯ

КОПИЕ: ЛЮБОМИР ПАНТЕЛЕЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЛ. СЪВЕТ
НА БСП

КОПИЕ: ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА БСП
ГР. НЕСЕБЪР

КОПИЕ: СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА
ИНФОРМАЦИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ КРАСМИР КОСЕВ – Председател на
Общинския съвет на БСП – Несебър

Уважаеми другари,

Обръщам се към Вас с тревога, свързана със състоянието и бъдещето на Общинската организация на БСП в община Несебър в навечерието на изборите за местни органи на самоуправление.
По волята на Вашия избор от 1990 година ръководя общинската организация та БСП. Заедно преминавахме през много трудности, изборни битки и проблеми, свързани с развитието на община Несебър. По тази причина не може да ми бъде безразлично каква ще бъде нашата организация днес и утре, защото винаги съм се стремил да бъдем единни, да решаваме противоречията без конфликти, да намираме най-верният отговор на въпросите, които ни вълнуват. Винаги съм се опитвал да разбирам и да се съобразявам с чуждото мнение, рядко съм налагал собствената си позиция и много пъти съм правил отстъпки в името на разбирателството.
През цялото това време малка група хора – секретари на ОПО, общински съветници и членове на ОбПС изнасяха цялата текуща работа на партийната организация и предизборните кампании. Много наши членове станаха „бивши”, но в удобни за тях моменти напомняха за себе си.
Членове на БСП,които дори нередовно плащаха членския си внос и не смееха да признаят принадлежността си към БСП, се събуждаха от избори на избори и от конференция на конференция., колкото да изплетат поредната интрига.
Спокойната до скоро атмосфера започна да се нажежава след миналогодишната общинска отчетно-изборна конференция на БСП. След нея, недоволни от резултатите членове на ОбПС, започнаха грозна и недостойна кампания, насочена преди всичко към председателя на ОбПС и общинските съветници от БСП.
Нова ескалация на тези действия, дирижирана от тези членове на ОбПС, щедро стимулирани от външни партийни и безпартийни фактори, се развихря сега във връзка с процедурите за издигане на общински съветници и кметове.
Без мисъл за последиците и отговорността на всеки, избран за член на ОбПС, в ход влизат мухлясали способи на партийната интрига, мълвата, клеветата и откровеното омаскаряване.
Целта е, най-добре работещата и с отлични позиции група общински съветници в общинския съвет – групата на БСП, да бъде разединена, а нейни членове да бъдат компрометирани с измислени обвинения и прегрешения. Отправят се и откровени заплахи за разцепление на общинската организация на БСП.
Независимо, че подобен сценарий трудно може да успее, явно някой иска организацията ни да получи удар, който не заслужава. Интригантите, лицемерите и страхливците никога не са можели да диктуват събитията – те просто са оставали на ниското стъпало, на което са се намирали винаги.
Въпреки това, дошло е време здравите сили в БСП – Несебър тези, които не скриха партийните си билети, да застанат срещу интригантството и опитите да се чернят хора, само защото могат да мислят и имат собствена позиция.
Не е нормално предстоящите местни избори да бъдат повод за долни страсти и нереализирани амбиции. Споровете и плурализмът винаги са били наша същност, но никога – непреодолими и антагонистични противоречия.
Сега повече от всякога трябва да пазим достойнството на всеки от нас, да се уважаваме и ценим, а тези, които създават интриги – да бъдат изолирани и заклеймени.
Уверен съм, че членовете на Общинската организация на БСП в Несебър ще намерят сили да преодолеят натрапените им измислени проблеми и с достойнство и чест ще посрещнат предизвикателствата на изборите за местни органи на властта.

08.05.2003 г Красимир Косев

…………………………………………………………

ДО
ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ
НА БСП – ГР. НЕСЕБЪР

ДЕКЛАРАЦИЯ

От Красимир Николов Косев
Председател на
Общинския съвет на БСП
Несебър

Уважаеми другари,

На 8 май 2003 г. се обърнах с Открито писмо към Вас и към ОПО на БСП в община Несебър, изразявайки тревога за бъдещето на организацията и за отрицателните тенденции, които се подклаждат от членове на ОбПС.
Членове на БСП споделят тази моя тревога, но в същото време в ход влязоха сценарии, целящи моето дискредитиране, както и компрометирането на друг общински съветник от БСП.
Вече не се съмнявам, че в основата на всичко това е сегашният кмет на общината Николай Трифонов /избран благодарение на БСП/, който отново се кандидатира като независим и отново търси подкрепата на БСП.
Любопитно е, как може да искаш подкрепата на една партия, когато демонстрираш неуважение към нейният лидер, който е и председател на Общинския съвет в Несебър?
В тази ситуация, когато по обясними причини, Общинският съвет на БСП желае да бъде ръководен по друг /административен/ начин, не ми остава нищо друго, освен да направя крачка встрани.
Нямам никакво желание да ръководя разстрела на общинската организация на БСП и оставям това на съвестта на тези, които полагат системни усилия за да я унижат.
Оставям на спокойствие /в мое отсъствие/ ОбС на БСП да вземе решенията – кои да бъдат общинските съветници от листата на БСП и кого БСП да издигне за кмет на община Несебър.
След този избор, ще направя и своя личен избор, който ще се ръководи от принадлежността ми към БСП, отговорността ми като политик и интересите на хората от община Несебър.
Искрено се надявам този път да бъда разбран правилно.

21.06.2003 г.

Красимир Косев
––––––––––––––––––––––

ДО
Второто заседание
На 45-я Конгрес на БСП
гр. Габрово

КОПИЕ: Членовете и симпатизантите
На БСП
в община Несебър

КОПИЕ: Средствата за
масова информация

ОТВОРЕНО ПИСМО
от Красимир Косев – председател на
Общинския съвет на БСП – Несебър

Избрах този начин, за да обявя намерението си да бъда кандидат за кмет на община Несебър. Обичам нетрадиционните неща, но винаги съм уважавал традициите в партията, в която членувам от 20 години.
Реших, че е добре един от многото „други леви” кандидати, които няма да се качат на трибуната като избранниците на БСП, да се обърна към Конгреса и към част от „успелите”, които скоро ще разберат, че са излъгали само себе си.
БСП надмина другите партии в политическия си канибализъм, пренебрегвайки много от тези, които я запазиха като партия. Тези кадри не са депутати, нито членове на Висшия съвет на БСП, нито боготворените сегашни кметове. Сред тях са председатели и членове на Общински партийни съвети, общински съветници и председатели на общински съвети, скромни професионалисти, които крепят кретащата ни държава.
В предизборни ситуации, те стават „жадни за власт”, „самозабравят се”, или „искат много”, според бодряшките доклади на подслонени от ръководството на БСП „незаменими кадри”. Сред приютените има и неуспели кметове, които и сега чертаят стратегии за предстоящите избори.
Община Несебър е показателен пример за неудачна, манипулативна и обречена на загуба кандидатура за кмет, когото БСП ще подкрепя на изборите. Всичко това става под крилото и пред очите на отговорни БСП–кадри, които приеха за нормално сегашният „независим” кмет да се вживява в ролята на бивш секретар на БКП и цар.
Не желая да прогнозирам резултатите от местните избори в страната за БСП. В едно съм сигурен – до изборите и след тях БСП ще изгуби много от личностите, които все още вярват в нея. На тяхно място ще дойдат „разкаяли” се некадърници, позабравени „стари муцуни” и новоизлюпени кандидати за слава. Много от тях, вече бяха забравили, че са били членове на БСП, или носеха само негативи на партията.
Много бих желал второто заседание на 45-я Конгрес на БСП наистина да не бъде само едно поредно мероприятие, а и възможност за искрен поглед на партията към себе си. Не заклеймяване на непослушни кадри, а стремеж за приобщаване на /инако/ мислещите за бъдещето на БСП. Защото не е толкова важно кои ще бъдат кандидатите за кметове и съветници, а какви ще бъдат резултатите за БСП след местните избори и какво ще остане от общинските партийни организации.
Не направих лесно своя избор. Той е изстрадана позиция на член на БСП, загрижен за бъдещето на общината и за морала на нашата партия. Трудно мога да бъда обвинен в лични амбиции, защото съм достатъчно познат и в общината и в страната.
За съжаление като мен са стотици и пренебрежението към нас е смешно и жалко. Ние сме доказали искрената си принадлежност към БСП и по никакъв начин няма да допуснем манипулирано мнозинство да чертае политическото ни бъдеще.
А на Вапцаровия въпрос „Какво тук значи някаква си личност?” отговор ще дадат предстоящите избори, където мажоритарният вот ще има по-голяма стойност от тяснопартийния.

30.07.2003 г.
Гр. Несебър
С уважение,
Красимир Косев

Председател на Общинския съвет на БСП от 1990 година – делегат на 45-я конгрес на БСП
Председател на Общинския съвет – Несебър
Председател на Националната асоциация на председатели на Общински съвети.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *