768x432аьяаьуа

Алтернативният бюджет на БСП с мерки срещу демографската криза

автор:Дума


Конкретни мерки, с които държавата да се справи с демографската криза, са залегнали в алтернативния бюджет на БСП за 2019 година. Левицата представя днес предложенията си на широка обществена дискусия, в която участват  представители на хора с увреждания, синдикати, учени, лекари, учители, земеделски производители, пенсионерски организации, организации на млади хора.

768x432еуоу,ауауПредлагаме дългосрочни политики, които биха гарантирали икономически растеж с акцент през регионите и общините, българска икономика и българско производство, заяви по време на форума лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Тя акцентира върху мерките за преодоляване на бедността и на неравенствата.

Ако трябва да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото чрез това, което предлагаме, се гарантира подобряване на здравния статус, на образованието, на икономиката, на доходите и най-вече грижата за младите хора и за децата. Тоест, чрез един бюджет, в който има много конкретни и секторни политики, си поставяме голямата цел – демографската катастрофа, която може да се преодолее чрез множество мерки, подчерта още Корнелия Нинова.

Тя припомни част от предложенията на левицата – преизчисляване на всички пенсии и данъчни облекчения за младите семейства. В това число семейно подоходно облагане и по-ниски данъци съответно при едно, две или повече деца. Едно от условията, които БСП залага за ползване на тези облекчения, е родителите да са работещи.

Нинова обяви също, че БСП предлага еднократна помощ при раждане на второ или трето в размер на 6400 лева с условие родителите да са на трудов договор. Има такива практики по света, подчерта лидерът на БСП и даде като пример Унгария. В тази демографска катастрофа е изключително нужно да се вземат мерки по отношение на раждаемостта, убедени са от левицата.

Нинова добави, че подготвянето на алтернативен бюджет от БСП се е превърнало в традиция и подчерта, че през 2018 г. ГЕРБ са изпълнили алтернативния бюджет на БСП за 2017 г., който преди това са отхвърлили.

Проф. Румен Гечев от парламентарната група на левицата представи още от идеите в алтернативния бюджет. Връщаме формирането на инвестиционен фонд в бюджета, като за 2019 година залагаме 1,2 млрд. лева – 500 млн. лева за инфраструктура и 700 млн. лева за слаборазвитите региони, добави социалистът.

БСП предлага европейски подход и обвързването на бюджета с икономическото развитие на страната, а не разглежда бюджета като счетоводен документ, както правят от ГЕРБ, подчерта Гечев. По думите му към момента правителството няма ангажимент с нито един голям инвестиционен проект, за разлика от високо развити страни, които залагат значими капиталови разходи за крупни инвестиционни проекти.

В бюджета си БСП предлагат още намаляване на ДДС-то върху лекарствата от 20 на 9%, на хляба от 20% на 5%, като се запазва ставката на корпоративния данък от 10%.
По отношение на водената социална политика от държавата, от левицата смятат, че средствата, които се отделят са сериозни, но те не се разходват както трябва.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *