50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА ПОДКРЕПИ ИНИЦИАТИВА НА СДРУЖЕНИЕ „ЧЕРНОМОРСКА СТРАНДЖА”

  768x432gbewewfrewfr

 

 

Сдружение „Черноморска Странджа” разпространи свое предложение до Президента, Председателя на Народното събрание и Министър-председателя на Република България за създаването на работна група на парламентарно или министерско нива за проучване, оценка и препоръки за развитие на района на Странджа и Сакар:

ДО

Г- Н РУМЕН РАДЕВ

Президент на Република България

 

ДО 
Г-Н ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

Председател на Народното събрание

 

ДО
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

Министър председател

на Република България

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,

Сдружение „Черноморска Странджа“ – Ахтопол в последните пет години е съсредоточило усилията си да съдейства за развитието на района на Странджа. В поредица от кръгли маси през това време бяха анализирани състоянието на демографската картина, културно-историческото наследство, икономическия живот, условията за туризъм. В тях участваха членове на БАН, известни учени от институтите на академията, изследователи, областни управители и кметове от пограничните райони, музейни специалисти и граждани. От представените изследвания и дебатите по тях досега се наложи общото заключение, че през последните десетилетия се наблюдава рязко изоставане на района на Странджа и Сакар в икономическо и културно отношение. Това от своя страна е довело и до срив в демографската картина.

 

Уважаеми господа,

Във връзка с изложеното дотук ви предлагаме да окажете съдействие, за да бъде създадена работна група на парламентарно или министерско ниво. По наше мнение е добре тя да включва експерти от различните области на икономиката, образованието и културата. Задачата на тази група да бъде проучване на проблемите на пограничния район на Странджа и Сакар и изготвяне на доклад, съдържащ оценки и препоръки за възможностите за неговото развитие. Надяваме се, че на базата на тези препоръки ще могат да се предприемат правилни законодателни и управленски решения, които да спрат обезлюдяването на района и да дадат нов шанс за неговото развитие. От своя страна ние заявяваме готовността си да участваме със свои представители в работната група, за да подпомогнем дейността ѝ.

С уважение

Инж. Петър Кънев

Председател
на Сдружение „Черноморска Странджа”
Пламен Крайски
Председател
на Обществения съвет на сдружение „Черноморска Странджа”
Д-р Атанас Орачев
Председател
на Научния съвет на сдружение „Черноморска Странджа”

………………………………………………………

 

Администрацията на Президента в своя отговор до сдружението подкрепя сформирането на работна група от страна на законодателната и изпълнителната власт за очертаването на рамките на бъдеща държавна стратегия към пограничния район. Президенстката институция изразява готовност да вземе участие със свои експерти в реализацията на идеята на Сдружение „Черноморска Странджа”:

20746255_577974068993240_7073211887051289309_o

 

През последните пет години сдружението се очерта като действен център, съхрани и разви голямата научна общност, свързана с проблемите на Странджанско-Сакарския край и черноморското му крайбрежие.

От своя страна, Програмно-координационния център за научни изследвания – ЕКОПАН изразява пълна подкрепа за осъществяването на идеята. ЕКОПАН ще предостави на бъдещата работна група всички постъпили резултати от Програмата за научни изследвания, осъществена на територията на Ивайловградска, Харманлийска, Любимецка, Свиленградска, Тополовградска, Елховска, Боляровска, Средецка, Бургаска, Созаполска, Приморска, Царевска и Малкотърновска общини.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *