SANYO DIGITAL CAMERA

Якутският коневръз –тотем, символ на мира, добротата и дружбата бе издигнат в Равда

 

3 baПред бъдещото строителство на жилищно-търговския комплекс „Алексей Елисеевич Кулаковски” в Равда беше поставен ритуален за якутския народ „коневръз”, наречен серге, явяващ се на символа на мира, добротата и дружбата.

Серге по традиция се поставя в дворовете по всеки повод – сватба, раждане на дете, завършване на образование, строителство на дом и в Равда основният инициатор бе

2 dadasАлександър Павлов – директор на ювелирната фирма ООД„Киерге”, оформил вече занимаващ се с изработка и поставяне на серге по целия свят – Исландия, САЩ (Калифорния), Турция (Истанбул), Монголия, на Селигере, на езерото Ильмень (Русия).

Освен на  Александр Павлов-директор на компанията «Киэргэ», присъстваха още Вячеслав Думенко-инициатор на  строителството, директорът на бъдещия обект Алекс Дамянов, Едуард Казанцев-президент на Асоциацията по развитието на  Европейските культурно-икономически  връзки «Български център» и внучки А.Е.Кулаковски Раиса и Лариса Кулаковски с делегати от Саха /Якутия/.                                                                                                                                      1 adsПредния ден в Плиска в Двора на кирилицата, специално за откриване на бюста на якутския поет Алексей Кулаковски – Ексекюлях Елексей, описа произведенията за съдбата на народа, свързана със съвременния свят, а след това пристигна за поставянето на серге в Равда.                                                                                                                                След благословията на шамана, който се помоли на местните богове за щастие и благополучие се пристъпи към издигането на коневръза-тотем.Обработката на подходящия тотем от дървото в гората на  град Елена продължило 4 дни.Активно помагали Александър Павлов Ему и земляците му Сардана и Николай Терешкины, живеещи в Несебър.Това  не е обикновено серге, а е сакрално серге за обряда в Равда, обясни Павлов при издигането на коневръза.

Народни артисти участваха в обряда, свирейки на националния инструмент хомус (варган). Певци изпълниха задушевни якутски песни. Тържественият ритуал завърши с изпълнението на националния кръгов танц – осуохай. На обряда присъстваха български предприемачи и якутските артисти Саарын, Димитрий Артемиев, Алена Дива.

При връчването на специалните грамоти Вячеслав Думаненко изрази искрената си благодарност към всички български приятели, които помогнаха за поставяне на коневръза серге и обяви,че до 25.12. 2020 г. ще бъде завършен жилищно-търговския комплекс на името на Алексей Кулаковски в Равда.

От тук присъстващите отпътуваха за Белград, където ще бъде изграден нов дом, аналогичен на досегашния жилищно-търговски комплекс в Равда.

Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *