15401109_555895171272052_1355678915980116327_n

ЦВЕТНИЦА Е!

 

 

 

 

372px-Jesus_entering_jerusalem_on_a_donkeyПоследната неделя преди най-светлия християнски празник Пасха – Великден – Възкресение Христово, който е с променлива дата, празнува се „тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим”, където народът го посреща с палмови клонки в ръце.

Ритуалът с  носенето на палмови клонки в ръце представлява древна традиция, която символизира почитта към военоначалниците – победители. А победата означава спасение за народа от поробване и робия.

В този смисъл жителите на Йерусалим със символа на победата  посрещат победителя  Христос. Почитта към него е свързана с чудото, което той  извършва като възкресява приятеля си Лазар, който от 4 дни е бил мъртъв и погребан. Чудото Христово бързо се разпространява. Народът, верен на традициите си, се подготвя и посреща Спасителя като василевс, държейки палмови клонки в ръце. Възседнал ослица Спасителят влиза в Йерусалим по осеения с палмови клонки път. А жителите му тържествуват с възгласите: „Осанна! Осанна! (Спасение! Спасение!) Благословен е Идещият в име Господне, Царят на Йерусалим”. А победата на Христос е победа над смъртта.

Този църковен празник датира от IX век, като в различните християнски страни и области има различно название, което е свързано с вида дървесни клонки наричани „вая” (гр. το βάϊον – палмово листо). В деня на празника храмовете се украсяват с тези клонки, които след богослужението се раздават на богомолците.

За нас, българите, това е празникът Цветница или  Връбница, когато богомолците отнасят в домовете си върбови клонки за здраве и благоденствие. Те символизират палмовите клонки. За гърците празникът е Палмова неделя – Κυριακή των  Βαϊων / Киряки тон Вайон. Там освен палмови клонки, в някои от областите клонките са от дафиново или маслиново дърво, както и от мирта. Съществуват различни обичаи свързани с тях.

Цветница е празник олицетворяващ началото на пролетта, затова в този ден се носят цветя в църквата, които се оставят на иконите.

Честит празник и на   всички, които носят имена на цветя!

д-р Евтелпа Стойчева

Археолог

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *