Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил на Върховна касационна прокуратура извършване на проверки във връзка с информациите в медиите за придобити недвижими имоти от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, както и от сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и от съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

От прокуратурата уточняват, че във връзка с информациите за невярно деклариране на обстоятелства за придобит от шефа на Комисията за предотвратяване и конфискуване на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и съпругата му апартамент в София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот, Върховна касационна прокуратура е възложила на НАП извършване на данъчни проверки на Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Проверката е повод да се установи, че винаги е спазвал законите

Прокуратурата също така е изискала нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Георгиев и съпругата му, както и изисква от банката, предоставила ипотечен заем за придобиването му, цялата информация по кредитирането на покупко-продажбата.

По казуса със сина на директора на НСлС Борислав Сарафов, както и със самия него за придобити недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им, както и за това, че Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към ВСС, Върховна касационна прокуратура е изпратила медийните публикации на КПКОНПИ за проверка.

Също така прокуратурата е възложила на НАП извършване на ревизия на сина на Сарафов за съответствия между декларираните и/или получени доходи от него и имущественото му състояние.

Антикорупционната комисия проверява всички купувачи от "Артекс"

Антикорупционната комисия проверява всички купувачи от „Артекс“

Очевидно покрай тази фирма има притеснителни сигнали, заяви Пламен Георгиев

Във връзка с придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС и по-конкретно твърдения за нарушения във връзка със закупуването от „Ганева 2000“ ЕООД на апартамент на ул. „Елемаг“ в София, в жилищна сграда „Елемаг дипломат“, закупен от придобилата скандална известност строителна компания „Артекс инженеринг“, както и във връзка с твърденията за конфликт на интереси на председателя на ВКС Лозан Панов, Върховна касационна прокуратура е изпратила медийните публикации и подаден сигнал към тях на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Възложила е също така на НАП извършване на данъчна проверка на съпругата на Лозан Панов. В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

Припомняме, че преди дни в медиите излязоха информации, че Пламен Георгиев е ипотекирал тераса от 186 квадрата, за която твърди, че не е негова собственост.

Преди това антикорупционният шеф обяви в позиция до медиите, че въпросната тераса била обща част от сградата.

От „Демократична България“ обявиха, че настояват за незабавната оставка на Пламен Георгиев относно закупеното от Георгиев луксозно жилище в кв. „Гео Милев“ в София на цени под пазарните.

След като бе уличен в нередности Георгиев заяви, че няма да влиза в обяснителен режим.

Заради разразилия се през последните седмици имотен скандал с персони на висши държавни длъжности Цветан Цветанов подаде оставка като председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Преди него същото направиха министърът на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.