Publ_02

Успешен сезон и добра работа на институциите отчете Валери Симеонов

Успешен сезон и добра работа на институциите отчете Валери Симеонов
Източник: Burgas24.bg

© Burgas24.bg

Успешен туристически сезон и отлична работа на институциите във Варна отчете при посещението си в морската столица вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, предаде репортер на Varna24.bg.

Ръстът на приходите от обороти по Северното Черноморие само за трите месеца на активния сезон е в размер на 34 млн.лв.

От МВР отчитат намаляване на нарушенията и престъпността за лятото. С 20-25% по-малко са грабежите, а с близо 50% повече са разкритите престъпления този сезон. С 50% по-малко са и икономическите престъпления по отношение защита на интелектуалната собственост. Конфискуваните стоки в курортите и Варна са за 1 млн.лв., докато през миналия сезон те са били за 2 млн.лв., каза Симеонов.

Сериозни били заслугите при съвместните проверки между органите на МВР, НАП и РЗИ.

Положителни резултати отчитат и от пожарната във Варна. Регистрирани са само 5 по-сериозни пожара на територията на курортите и града, при които няма жертви и сериозни материални щети.

Освен 34 млн.лв. ръст на приходите, от НАП отчели 8% ръст на приходите от данъците от началото на годината, а приходите от ДДС за трите месеца на туристическия сезон са с 19 млн.лв. повече за областите Варна и Добрич.

Със съдействието на полицията се проверяват доходите на стопаните на 302 луксозни автомобила.

Има внесени с 24 млн.лв. повече от осигуровки на заетите в туристическия сектор и 8 млн.лв. повече от ДОД.

64 са запечатаните заведения след проверките на приходната агенция по Северното Черноморие това лято, а 10 са приключилите административни дела.

За периода от началото на годината НАП Варна е внесла в държавната хазна със 135 млн.лв. повече приходи от 2017 г., каза още вицепремиерът. В същото време три пъти е намалял броя на административните нарушения.

Митничарите са заловили 7 тона нелегален алкохол край морето при няколко свои акции това лято. Отчетен бе и ръст на конфискуваните цигари без бандерол.

По информация на КЗП има спад на наложените актове в сферата на туристическите услуги. 20 такива са били издадени в некатегоризирани обекти.

По данни на РЗИ няма завишаване на допустимите норми на замърсяване на морската и питейната вода във Варна и областта. При съвместни проверки с БАБХ в кухни на заведения и места за настаняване няма сериозни нарушения.

При акция „тишина“ са проверени 98 обекта по Крайбрежната алея, в града и в курортите. При тях са констатирани 148 нарушения, при които са дадени предписания. Това означава, че 50% от нарушителите са имали повтаряемост в констатираните нарушения, каза Симеонов. Според него след неговата проверка по Алея първа няма постигнат траен ефект.

До момента е издаден само един акт във връзка с наднормени децибели и една заповед за спиране на озвучаване. Въпреки това, Симеонов отчете, че шумовото замърсяване на територията на Варна и Добрич е ограничено спрямо миналата година.

От Инспекцията по труда в града са констатирали нарушения, свързани с неспазването на смени и графици, но това било обяснимо и разбираемо според Симеонов, предвид огромната липса на работна ръка и необходимостта ангажираните в туризма да работят извънредно.

По-малко нарушения това лято отчели и от БАБХ. Служителите на инспекцията са извършили 1600 проверки, след които са съставени 35 акта. Миналата година при 1100 проверки са съставени 45 акта. 6 заведения са били запечатани за неспазване на хигиенните изисквания това лято по Северното Черноморие, докато за миналата година броят им е бил 16. Конфискуваната негодна за консумация храна тази година е 300 кг., при 400 кг. за миналата година.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *