Григор Димитров спечели финалния турнир на АТП в Лондон след драматичен мач срещу белгиеца Давид Гофен, съобщи Топспорт.

Българският тенисист №1 изигра поредния си страхотен мач и победи съперника си със 7-5, 4-6, 6-3 след 2 часа и 53 минути игра.

„За мен е чест изобщо да съм тук! Бяха страхотни две седмици! Най-хубавите две седмици през живота ми!“ – възкликна развълнуваният Григор Димитров, след като вдигна купата.

Той спортсменски поздрави Гофен, когото определи като чудесен спортист, както и екипа му.
„За мен беше чест да играя с него на централния корт“, заяви Димитров.

Той благодари на екипа си, на семейството, на приятелката си Никол, на публиката и на организаторите.

Победителят в турнира специално приветства българските знамена по трибуните.

Мачът беше равностоен и по-добрата психика на хасковлията му донесе победата. Двамата използваха противоположни стилове на игра в сравнение с обичайните си. Гофен игра предимно нападателно, а Димитров повече се защитаваше.

Григор Димитров е на финал в Лондон

Григор Димитров е на финал в Лондон

След спокойна победа над Джак Сок

Белгиецът започна срещата много агресивно и проби веднага в първия гейм. Григор изглеждаше леко смутен и това си пролича още при първото разиграване. Но и белгиецът не беше много уверен и пробивът беше върнат.

Все пак в началните геймове на мача Давид беше много агресивен, уинърите му влизаха и до 4-2 за него диктуваше играта. Димитров показа, че се е развил много в психологическо отношение – с два силни гейма изравни и смути Гофен.

Белгиецът реши да изостави агресивния си стил и заложи на сигурната игра, с която е известен. Това даде сили на хасковлията и той намали грешките си. Двамата правеха страхотни разигравания, които по правило бяха дълги.

Сетът клонеше към тайбрек, но Гришо успя да пробие в последния момент след 1 час и 1 минута игра. Той успя да спечели едва при петата си възможност, възползвайки се от грешка на съперника си.

Уморени от дългия първи сет, финалистите започнаха втората част с разменени бързи геймове. Като че ли двамата си бяха дали почивка.

В шестия гейм първи до възможност за брейк достигна Димитров. В решителната точка лайнсменът отсъди аут, но съдията даде корекция. Това смути Григор и Давид се измъкна с агресия.

Докато разбере какво се случва, Димитров бързо беше пробит и белгиецът взе психологическо преимущество. В този период на мача имаше всички признаци, че Гофен е способен на обрата, постигнат предишния ден срещу Роджър Федерер. Той затвори частта с 6-4 след 36 минути.

Третият сет се превърна в апотеоз на техничния и динамичен тенис. Имаше голямо количество разигравания, в които ситуацията постоянно се сменяше.