Трима шерпи вече издирват Петров на връх Шиша Пангма. 

Спасителната група от Китай се очаква да пристигне на място в сряда.

Пред Нова режисьорът Поли Генчева, която е в Хималаите заедно с оператора Красимир Андонов, за да снимат документален филм за алпиниста, е съобщила, че вече е организирана спасителна група за издирването на Петров

По думите на Генчева времето в планината все още не е достатъчно спокойно, но въпреки това шерпите са тръгнали да издирват Боян. Те са оборудвани със сателитен телефон, така че да сигнализират при развитие на ситуацията.

Междувременно е тръгнала спасителна мисия от Китай, която се очаква да пристигне в сряда. Такава процедура се задейства автоматично, след като изчезне алпинист, уточни още Генчева.

Все още обаче няма разрешение от Китай в издирването да се включи и хеликоптер от Непал.

„До момента нямаме потвърждение дали от българска страна е задействано официално искане за съдействие от Китайското правителство и помощ китайски хеликоптер да бъде изпратен“, заяви Генчева.

Боян Петров продължава да е в неизвестност

Боян Петров продължава да е в неизвестност

Очаква се днес спасителен екип да започне издирването на алпиниста

Боян не е изчезвал за толкова дълго време. Случвало се е да има проблем с телефона, но в момента това вече е проблем.“ Това заяви по-рано днес пред Нова жената на алпиниста Боян Петров Радослава Ненова.

Радосвета вярва, че всичко ще бъде наред.

За последно Петров и жена му са се чули на 28 май. След това алпинистът е тръгнал нагоре в планината. Оттогава никой не го е чувал. По думите на Радослава той се е чувствал добре и не е имал проблеми.

Трябвало да се обади на 3 май.

Радосвета заяви и че Боян винаги носи със себе си сателитния телефон. Тя няма представа защо този път алпинистът е тръгнал без него. „Може да го е забравил. Мога само да гадая. Планът е спасителите да тръгнат нагоре да го търсят„, допълни тя.

Въпросът около изчезването на един от най-добрите български алпинисти на връх Шиша Пангма в Хималаите коментира и алпинистът Дойчин Василев.
Вчера той заяви, че няма сценарии, в който Боян да е допуснал грешка заради неопитност, защото той има много осемхилядници зад гърба си. Днес той заключи, че ако Петров е останал толкова време в планината, над лагерите, без храна и вода, то шансовете му за оцеляване са нищожни. „Той е в бедствено положение. Той е диабетик, може и оттам да изскочат проблеми за здравето му“, посочи Василев.

В неизвестност е алпинистът Боян Петров

Обновена

В неизвестност е алпинистът Боян Петров

Опитал се е да качи връх Шиша Пангма в Хималаите

По думите на Василев трябва да се случило нещо с Боян, някакъв сериозен проблем, след като той не се е появил толкова дни.

„Това означава, че сега той физически е възпрепятстван да направи това слизане. Дълбоко се опасявам, че горе той е попаднал в някаква клопка – има лавиноопасни пасажи, има технически трудни ръбове, които трябва да премине. Опасявам се, че той физически не е в състояние да се движи. За да закъснее толкова време, това е единственото обяснение. Нищо не ни остава, освен да чакаме„, заяви алпинистът.

„Той е физически здрав и би трябвало технически да се справи с тези проблеми, които му представя Шиша Пангма и да вземе адекватно решение, ако е много опасно и рисковано да се върне. Той не го прави за първи път, и друг път се е връщал от върха. Дори повечето от изкачванията му са при втория или третия му опит. Нещо е станало с него, за да не може той физически да слезе до щурмовата палатка, която не е много далече от върха, всъщност слизането е въпрос на час-два“, посочи още Василев.

Алпинистът Дойчин Василев: Няма как Боян Петров да е допуснал грешка от неопитност

Алпинистът Дойчин Василев: Няма как Боян Петров да е допуснал грешка от неопитност

В планината винаги съществува риск според алпиниста

Д-р Калина Сълова, която е лекар на част от българските хималайски експедиции и единствената жена българката, изкачвала връх Шиша Пангма, заяви, че единствено здравен проблем може да доведе Боян до невъзможност сам да слезе от планината. „Винаги надежда трябва да има. Тя крепи всеки. Надявам се Боян да се върне„, допълни тя.

Пред БНТ въпроса с изчезването на Петров коментира алпинистът Запрян Хорозов. Според него никога не трябва да забравяме силата на Майката Природа.
„До колкото го познавам Боян Петров е много добре информиран, интелигентно момче, натрупа доста опит с предишните изкачвания на 8-хилядниците, но за съжаление това си влиза в играта. Силно се надявам да се е качил на върха и на връщане да се е скрил в неговата палатка в границите на 7 230 метра. Всички ние се притесняваме за него“, посочи той.

Алпинистът Петър Атанасов пък заяви, че имайки предвид поведението на Петров по време на експедиции, той най-вероятно е атакувал върха. „Най-вероятното нещо е той да е тръгнал към върха. И оттам нататък може би е стигнал до върха и някъде е успял да намери подслон, но това няма как да се знае“, обясни той.

Боян Петров тръгна към десетия си осемхилядник

Боян Петров тръгна към десетия си осемхилядник

Дхаулагири е седмият по височина връх в света

Според алпиниста Слави Нестеров Боян Петров е един от най-опитните алпинисти в целия свят. Пред bTV Нестеров заяви, че Боян не би тръгнал в лошо време да изкачва върха, защото е предпазлив и много опитен.

Нестеров разказа, че е имал съвместна експедиция с Петров – двамата изкачили връх Гашербрум в планинската верига Каракорум. Последно двамата се чули на 28 април. По думите на Нестеров Петров е бил в отлично здраве и кондиция.

Алпинистът поясни, че въпреки прогнозите за хубаво време, атмосферните условия в планината могат да се променят за минути.

Нестеров не изключи възможността Петров да е слязъл от върха до някои от по-долните два лагера, след като е установено изчезването му. „Той си поставя точка с GPS координати на всеки 100-150 метра, със сигурност има следа, с която се е върнал назад. На Шиша Пангма има два лагера, които са по-надолу, които са добре заредени и има възможност да е слязъл надолу.

В заключение Нестеров заяви, че ситуацията наистина е притеснителна, но не трябва да се правят прибързани изводи. Имало и вероятност, в която Петров да си е направил заслон в планината и да чака отминаването на бурята и спасители.