Атентаторите самоубийци на летище „Завентем” в белгийската столица Брюксел са братя, известни на полицията, съобщава местната медия RTBF, цитирана от „Гардиън“.

Братята Халид и Брахим ел Бакрауи са извършили нападенията на летището, според телевизията.

Обаче по-късно RTBF съобщи, че Брахим е един от атентаторите на летището в Брюксел, а Халид е атентаторът в метрото.

Братята са били издирвани от полицията, тъй като са заподозрени, че са наели жилища за укриване на парижките атентатори.

Те са известни на силите на реда като дългогодишни престъпници в белгийската столица.

Третият терорист на летището в Брюксел е идентифициран?

Третият терорист на летището в Брюксел е идентифициран?

Медията отбелязва, че вероятно мъжът в бяло

Тази връзка с атаките в Париж и последните полицейски операции в Брюксел, от които някои заподозрени успяха да избягат, са много голямо развитие на следствените действия.

Ако се докаже, че атентаторите от Брюксел са част от същата клетка на парижките нападатели, ще бъдат повдигнати много сериозни въпроси относно адекватността на полицията и разузнаването, коментира „Гардиън”.

Двамата братя са от Брюксел. Те имат дълга история в организираната престъпност в Белгия. Братята са сред издирваните заподозрени.

Единият от братята наел апартамента в квартал „Форе”, югозападната част на белгийската столица, който беше атакуван при антитерористична операция във вторник миналата седмица – точно една седмица преди нападенията в Брюксел. Тогава заподозряният за терора в Париж Салаха Абдеслам е бил в апартамента, но е успял да избяга. При операцията в апартамента бяха открити оръжия и флаг на ДАЕШ („Ислямска държава”), а един член на парижката клетка, алжирецът Мохамед Белкаид, беше застрелян от снайперист.

Единият от братята също се смята, че е наел едно от жилищата, където са се криели джихадистите, свързани с атаките във френската столица. Наетото жилище се е намирало в град Шарлероа, Белгия, където двама от атентаторите са се срещнали преди да се насочат към Париж през ноември 2015 година, когато бяха извършени терористичните атаки, при които загинаха 130 души. Става въпрос за Абделхамид Абауд, лидер на клетката, и Билал Хадфи, един от атентаторите самоубийци на „Стад дьо Франс”.

Вярва се, че единият от братята Ел Бакрауи е предоставил оръжия и муниции на парижките терористи, разкрива RTBF.

Полицията в Белгия разпространи снимки на трима заподозрени за атаките на летище „Завентем” в Брюксел. Предполага се, че двамата братя са се взривили на летището, а третият заподозрян – с бялото яке на снимката, е избягал.

Разпространиха още снимки на заподозрените за атаките на летището в Брюксел

Разпространиха още снимки на заподозрените за атаките на летището в Брюксел

Под снимката на мъжа с кремавото яке, който се предполага, че е избягал и не е взривил носените

Белгийската полиция започна серия антитерористични операции и преследване на избягалия терорист, който се вярва, че се е паникьосал и не е детонирал носения от него експлозив в куфара.

Според информацията на белгийските власти 31 души са загинали при серия експлозии в Брюксел във вторник сутринта. Първите две експлозии станаха на летище „Завентем”, североизточната част от центъра на Брюксел, около 8 часа сутринта. На летището загинаха най-малко 11 души и над 100 са ранени. Около час по-късно последва трета експлозия на метростанция „Малбек” на rue de la Loi, близо до централата на ЕС. 20 души загинаха и 130 са ранените.

Терористи удариха Брюксел

Обновена

Терористи удариха Брюксел

Най-малко 31 загинали и 136 ранени при три експлозии

„Ислямска държава” пое отговорност за атаките и предупреди, че предстоят още много „черни дни” в Европа, след като премиерът на Белгия Шарл Мишел описа вчерашния ден като „черен”.