zx860y484_3013787

Стотици руски деца са блокирани от седмици край Обзор

© aelitatravel.ru

Близо 360 деца от Русия са блокирани в лагер край Обзор и не могат да се приберат, защото туроператорът им не е платил за обратните полети, съобщи Руският съюз на туристическата индустрия (РСТ).
Кризата е започнала преди близо един месец с почти 900 деца, за които е трябвало да се грижи българската фирма „Ленд логистик“ ЕООД. На 28 юни е починал собственикът ѝ от Варна Веселин Добрев Василев и след кончината му компанията няма средства да изпълни задълженията си – да изхранва и обслужва русначетата в почивна станция „Чавдар“.
На 18 юли извънредно се събира Общинският съвет на Несебър и решава да отпусне 80 000 лева, с които до 8 август, когато изтича последната смята с деца от Русия, да се покрият най-наложителните разходи.

Регионалното издание „Несебър нюз“ съобщава, че сигналът е подаден на 17 юли от Александър Димитров, назначен ден по-рано в ръководството на „Ленд логистик“. На същата дата на кмета на Несебър се обажда и областният управител Вълчо Чолаков за „форсмажорните обстоятелства – услуги по почистване, пране за спално бельо, както и заплащане на консумативи като ел.енергия миещи препарати, разходване на вода и заплащане на ангажиращия обслужващ персонал“. Отново на 17 юли до общината пише и консулът на Русия във Варна Сергей Лукянчук.
На 19 юли RATA-news – електронното издание на Руския съюз на туристическата индустрия пише, че Министерството на туризма на България и руското генерално консулство във Варна са решили въпроса с изхранването на децата. „Дневник“ потърси днес следобед информация от министерството, като от пресслужбата поискаха да изпратим въпросите си писмено и обещаха да им отговорят до края на деня.
В България детският лагер е известен като „Чавдар“, а на руския пазар се продава като програма „Олимпиум“.

Стотици руски деца са блокирани от седмици край Обзор

© aelitatravel.ru

Именно за проблем с „Олимпиум“ разказва пред „Интерфакс“ говорителката на РСТ Ирина Тюрина. Според нея от руска страна виновен е операторът „Аелита травел“, който въпреки твърденията си не е платил обратните билети на децата край Обзор. „Вчера 140 деца бяха върнати с полет на Bul Air от Бургас до Санкт Петербург за сметка на компания ВТА“, обяснява тя. След този полет в България остават блокирани около 360 деца.
Реваз Мгеладзе, генерален директор на ВТА, казва, че от 25 юли „Аелита травел“ не им е платила нито един от поръчаните полети на Bul Air от Санкт Петербург – два пъти седмично, като последният е трябвало да се състои на 5 септември. Понеже чартърната Bul Air не е член на IATA, не се оформят електронни билети, а се работи само със списък на пътниците, допълва той.
Въпросната ООО „Аелита травел“ от 17 юли е прекратила туроператорската си дейност по „Олимпиум“. Това е денят, в който Александър Димитров обявява, че „Ленд логистик“ няма пари да си изпълни ангажиментите. Руската компания казва, че това се налага „поради независещи от нас причини“ и се обръща към българските правоохранителни органи. „Но процесът на събиране на платежи от недобросъвестен чуждестранен оператор е сложно и бавно“, допълва компанията.
Преди десет дни в асоциация „Турпомощ“ – руският туристически гаранционен пул, казват, че всички деца имат билети за прибиране в Русия и няма да се налага да се включват в кризата. Но говорителката на РТС посочва, че по принцип към спирането на дейността на „Аелита травел“ не е била вписана в регистъра на туроператорите, поради което остава под въпрос дали изобщо „Турпомощ“ трябва да поеме разходите за прибирането на децата. По данни на „Интерфакс“ компанията не е предоставила навреме сведения за финансовото гарантиране на дейността си и на 23 май е била изключена от регистъра.
Сега Тюрина от РТС коментира, че „напълно е възможно, когато е говорила за платени билети, генералният директор на „Аелита травел“ Елена Ларионова да е имала предвид депозита, преведен на Bul Air за трите последни полета“. Но по-скоро чартърният превозвач ще си задържи тези средства като обезщетение за провалената програма на полетите, както е предвидено и в договора, допълва Тюрина.
Тя казва още и за проблеми с полети, поръчани на Bul Air от Москва, а компания „Балкан експрес“ посочва, че не са ѝ платени резервирани от „Аелита травел“ места в полети на Bulgaria Air от Москва и Санкт Петербург, допълва „Интерфакс“.
При това положение вероятно се проваля почивката в „Чавдар“/“Олимпиум“ на 44 деца от Архангелска област от 7 август, за които местната компания „Травел клуб“ е платила на „Аелита травел“, но не си е получила документи за преведената сума и знае, че полетът не е платен.
На 18 юли „Аелита травел“, работеща от 1997г. с лагера край Обзор, уточнява, че спирането на туроператорската дейност няма отношение към другите ѝ услуги като покупката на самолетни билети, застраховки и преводи на пари, а децата по програма „Олимпиум“ могат да са в „Чавдар“ до 1 август.
От сайта на „Аелита травел“ се вижда, че почивката на едно дете в схема all inclusive в стая с 3-4 легла струва средно 56 000 рубли или малко над 800 евро. За възрастни пакетът „Комфорт“ наближава 1000 евро.

Print Friendly

Автор: dnevnik.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *