Още по темата

  • БСП иска две министерски оставки, постави условия за промените в Конституцията
    Преди 20 часа

Председателят на парламента Димитър Главчев изгони от пленарната зала лидера на БСП Корнелия Нинова.

Тя е наказана за едно пленарно заседание, а колегата ѝ Антон Кутев – за две. Главчев обяви, че Нинова е оскърбила институцията на Народното събрание.

От БСП: Не филмът за оградата, а състоянието й ни пречи за Шенген

Властта на „Граница“, и Борисов ще го гледа

ГЕРБ ще променя Конституцията, очаква „златния пръст“ на Корнелия Нинова

Владислав Горанов: Корнелия Нинова приватизираше за себе си по времето на Костов

След отстраняването на лидера на БСП, депутатите от левицата започнаха да скандират „Оставка” по адрес на председателя на парламента.

Причина за скандала стана декларация на Нинова, която тя прочете от парламентарната трибуна.

„Той твърди публично, че в българското Народно събрание има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това. Констатирам и не е наша работа, но моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение. Нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници. Цитирам премиера, който каза, че сме безделници”, заяви лидерът на БСП.

„Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите?“, попита Нинова.

В този момент Димитър Главчев я прекъсна и заяви, че ще я изгони от залата, като посочи, че тя не може да говори каквото си иска, дори в декларация от името на парламентарната група на БСП.

„Не сте на пленум на БСП. Уважаеми колеги от БСП, заемете си местата. Г-жо Нинова, напуснете залата, не сте на пленум на БСП“, каза Главчев. В крайна сметка той прекъсна заседанието за 10 минути и свика извънреден председателски съвет.

Кутев беше изгонен, след като се изправи в защита на Нинова и поиска оставката на Главчев.

Малко по-късно парламентарната група на БСП реши да напусне днешното заседание и обяви, че започва събиране на подписи с искане за оставката на председателя на Народното събрание.

„Няма да ме спрат по този начин, каквото и да правят ще продължавам да им казвам истината в очите”, коментира след изгонването си Нинова. „След като няколко пъти бяха отправени заплахи към журналисти за това, което правят и говорят, стигнахме до следващата стъпка – заплаха и отстраняване на опозицията за това, че говори”.

Преди това парламентът отхвърли искане на БСП премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан относно думите си: „В същото време в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, купували гласове и то от затворници, хора, които наричат българите „дебили”, като 101 депутати гласуваха против предложението.

„Смятаме, че публично известните не следва да бъдат причина да бъде призован министър-председателят на изслушване. Всичко това са факти, които са били разгласени в официални сайтове-прокуратурата и пресцентъра на МВР“, коментира депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Искането за оставката на Димитър Главчев не е коментирано. Смятам, че той се справя много добре. Нямаме абсолютно никакви основания да променяме позицията за твърдостта му като председател на Народното събрание. Придържа се към правилника, винаги когато има правна възможност, взима отношение“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

„Смятате ли, че е налагане на цензура, когато излиза народен представител, независимо в какво качество да се обръща към друга парламентарна група и да казва министър-председателят ви унижава, той ви обижда? Това нормално ли е, не е ли опит за провокация, която да промени дневния ред на парламента?“, запита Цветанов.

Според него в декларацията на БСП имало обиди към парламентарната група на ГЕРБ, премиера Борисов и министерския съвет.

Цветанов обясни, че има процедура, по която може да се иска отмяна на наказанията на Нинова и Кутев, но такова искане до момента не е постъпило.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК