655-402-rumen-radev

Румен Радев: Офертата на F-16 e 3,45 млрд. лева с авансово плащане

За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу

 

автор:Дума

 

Офертата на американците за изтребителите F-16 e на цена 3,45 милиарда лева и е със сто процента авансово плащане. Освен това този самолет няма целеви способности, ако бъде намалена офертата, той ще е по-слаб от Су-25. Ако се свали цената, това означава жестоко орязване на пакета. Фактите изнесе президентът Румен Радев в студиото на „Панорама“ по БНТ тази вечер.

Силно се съмнявам, че българското правителство ще вземе самолет без способности, още повече че този самолет ще е с 1 милиард повече. Рискуваме и неговата поддръжка. Офертата е на гърба на ВВС, предупреди още държавният глава. Радев бе категоричен, че дебатът за изтребителите е бил опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на айсберга, добави българският президент.

Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3,4 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане, обясни Радев. По думите му, ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. При тази програма преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета, разясни още Румен Радев.

И натърти: Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка!

По думите му, изграждането на базата за F-16 в базата в „Граф Игнатиево“ ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите „въздух-въздух“ и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение.

Този пакет има по-малко брой двигатели, тренажорният комплект също е орязан, няма нито един високоточен боеприпас. Тези самолети нямат целеви способности. Той подчерта, че Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети.

Президентът предупреди още: Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука.

Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу, обърна се президентът към управляващите. И добави, че с осакатено оборудване летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи.

За мен България винаги е била на първо място и дори съм рискувал живота си за родината, но мнозина у нас няма да разберат това, подчерта Радев. Ако бях избрал да следвам мнозинството, досега щях да имам спокоен и много безгрижен мандат, но винаги съм избирал да следвам убежденията си. Не съжалявам за това и благодаря за подкрепата на хората, изтъкна държавният глава.

Той коментира и размера на партийните субсидии. Според него тя трябва да бъде намалена, отчитайки бедността в България. Но не може да бъде прекалено ниска, защото рискът го споделят всички, а това е зависимост на партиите от външни интереси.

При утвърждаващия се авторитаризъм в България е жизненоважно да имаме силна опозиция. Винаги опозицията е залог за демокрацията, напомни още Радев. За да имаме демокрация, трябва да имаме гражданска активност. Но има и друго – историята на политическия процес сочи, че когато в дълъг период има апатия и отчаяние, обикновено малка искра може да детонира мощна вълна срещу статуквото. Тогава търсенето на справедливост и нов път често излиза извън рамките и механизмите на закона. Това е опасното, трябва да бъдем много внимателни, предупреди президентът.

 

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *