Кълнем се в Европа и чакаме да ни приемат в еврозоната, а изхвърляме от конкурса за изтребител европейския участник. Два пъти в речта си по отчета за втората година от момента на встъпване в длъжност президентът Румен Радев разкритикува решението на комисията по избор на изтребител за българската армия. Решението за продължаване на преговорите със САЩ за Ф-16 държавният глава оцени като антиевропейски избор, а конкурсът нарече порочен и бутафорен.

Заедно с оценка за провал на големите енергийни проекти, Румен Радев попита защо се чудим, че не ни приемат в Шенген и еврозоната.

България губи суверенитет и не може да взима важни стратегически решения„, според Румен Радев.

Още в началото на отчета си държавният глава припомни, че е силно ангажиран с проблемите на въоръжените сили и за негово съжаление се е „оказал лош пророк“, тъй като въпреки настояванията му нужните средства за поддръжка на техниката и подписването на договорите отново няма да гарантират нужното качество. Нальотът остава опасно нисък, предупреди отново държавният глава.

Той припомни, порочната комисия за изтребителите от 2017 г., която блокира за дълъг период модернизацията на ВВС, а, по думите на държавния глава последните решения на управляващите окончателно са опорочили процеса и то в усложняваща се среда за сигурност.