Гърция и Македония официално сложиха край на многогодишния спор за името на Бившата югославска република Македония. Двете страни се споразумяха за името Република Северна Македония.

Гърци, недоволни от споразумението за името на Македония, блокират пътища

Гърци, недоволни от споразумението за името на Македония, блокират пътища

Имаше специални части за борба с безредиците

Историческото споразумение подписаха външните министри на Гърция и Македония – Никос Кодзияс и Никола Димитров, заедно с посредника от страна на ООН в спора за името на Македония Матю Нимиц.

Цялото заглавие на споразумението е: „Окончателна спогодба за решаване на различията, описани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на силата на Временната спогодба от 1995 г. и за установяване на стратегическо партньорство между страните.

Договорът остава да бъде ратифициран от гръцкия парламент и чрез референдум в Македония, който вероятно ще се проведе през месец септември.

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името - Република Северна Македония

Обновена

Атина и Скопие постигнаха историческо споразумение за името – Република Северна Македония

Според различни гръцки и македонски медии договореното име е Република Северна Македония

Церемонията по подписването на документа се проведе в гръцкото село Псарадес, намиращо се в района на Преспа, от страната на Гърция.
След пописването на договора, събитието се пренесе на територията на БЮРМ – в Отешево, където ще има официален обяд. Делегациите на двете страни тръгнаха от Гърция към Македония с лодки по Преспенското езеро.

Снимка 362707

Източник: EPA/БГНЕС

На церемонията присъстват и премиерите на Гърция и Македония – Алексис Ципрас и Зоран Заев, които водеха преговори за новото име на БЮРМ.

На историческото събитие присъстват още Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политика за сигурност Федерика Могериним, еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, както и заместник генералният секретар на ООН Розмари ди Карло. В делегацията на Македония са и министрите на отбраната, вътрешните работи и европейските въпроси.

Снимка 362709

Източник: news.bg

В изявлението си преди подписването на договора премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че е горд от споразумението за новото име на Македония. „Избрахме решение, което обединява„, подчерта Заев.

Гордеем се с това споразумение. Гордеем се, защото се разбрахме около спор, който ни разделяше, и избрахме решение, което да ни обедини. С подписването на окончателното споразумение за решаването на проблема с името и за стратегическо партньорство между нашите две страни ние подместваме планини.
Показахме, че това е възможно в момент, когато мнозина се съмняваха. Днес спорът приключва. Ние слагаме край на многогодишните различния и повдигнахме стената, която правеше приятелските отношения между народите ни трудни“, заяви премиерът на Македония.

„Научихме, че трябва да се учим от историята, а не да я повтаряме. Изграждаме бъдещето на основите на миналото“, допълни Заев.

Снимка 362736

Източник: EPA/БГНЕС

Регионът вече има една нова реалност. Вече живеем в свят, в който сме много зависими един от друг. Имаме задължението да улесним търговските взаимоотношения. Изолацията не носи приходи за никого. Това е съобщение към тези, които са против договора и в двете държави. Гърците, македонците, европейците са по-силни от страха. Европейското семейство не приема страха. Европа не приема ксенофобията„, заяви Заев във връзка с протестите срещу подписването на договора на опозицията в двете страни.

По думите на Заев договорът е символ за това как може два народа, които до преди са били врагове и за които не е имало никакви индикации, че ще се помирят, да станат приятелски.

Ние изградихме приятелство с Гърция. Ще бъдем партньори и съюзници„, каза още премиерът на Македония и допълни, че целият демократичен свят днес гледа как Македония изоставя миналото и тръгва към бъдещето.

Снимка 362719

Източник: EPA/БГНЕС

От своя страна премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви: „Наш дълг е да сме сигурни, че правим солидни стъпки и аз съм оптимист. Тук имаме голяма музикална, балканска традиция. Днес пишем заедно нова песен, песен на радост, на просперитет. Празнуваме заедно раждането на ново бъдеще!

„Ще срещнем огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона“, подчерта Ципрас.

Подписването на договора е ключово за европейското бъдеще на Македония. Очаква се след решаването на спора за името, Скопие да получи дългоочакваната покана за започване на преговори за членство в ЕС и НАТО.
Възможно е поканата за преговори за присъединяване към ЕС да стане факт по време на срещата на върха на лидерите на държавите членски на ЕС, която ще се проведе на 29 юни. Очаква се поканата за членство в НАТО да пристигне в Скопие на 11 юли.

Припомняме, на 17 април тази година ЕК препоръча ЕС да отправи покана за започване на преговори за членство със Скопие.

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Захариева: Целта ни е Македония да започне разговори за членство в ЕС на 26 юни

Очакваме на 11 юли Македония да стане член на НАТО, обясни българският външен министър

Подписването на договора преминава под засилено полицейско присъствие. Причината е готвената протестна блокада от страна на опозицията в Гърция.

Припомняме, във връзка с подписването на договора опозиционната партия в Гърция „Нова демокрация“ внесе вот на недоверие към правителството на Ципрас.
Вотът се проведе вчера и беше неуспешен, правителството на премиера Ципрас оцеля.
153 депутати в гръцкия парламент отхвърлиха исканата от опозицията оставка на кабинета Ципрас, а 127 народни представители подкрепиха искането.

Ципрас оцеля при вот на недоверие

Ципрас оцеля при вот на недоверие

Напрежение в Атина

Във връзка с подписването на договора министърът на външните работи на България Екатерина Захариева, която вчера беше на визита в Македония и разговаря с македонския си колега Никола Димитров, заяви, че България подкрепя напълно Гърция и Македония за решаването на 27-годишния конфликт и подписването на историческото споразумение за новото име на БЮРМ.

Днес Балканите градят приятелство, щастлив Зоран Заев

Днес Балканите градят приятелство, щастлив Зоран Заев

Македония ще дава всички гаранции, нужни на България занапред

Припомняме, след дълги преговори Атина и Скопие исторически се споразумяха за ново име на Македония. Преговорите между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заерв дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Република Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира негативно на споразумението. Същото стана и в Македония. Президентът на страната Георге Иванов се обяви против взетото решение и отказа да се подпише под сделката.

Отказът на Иванов стана причина премиерът Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония, който беше на визита у нас на 14 юни, четвъртък.

Това от своя страна предизвика негативни коментари в обществото. По-късно Борисов заяви, че „щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари“. По думите му Зоран Заев и Алексис Ципрас били изключително храбри държавници и с постъпка си Борисов искал да покаже отношение към тях.

Президентът на Македония Георге Иванов пък заяви, че позицията му спрямо споразумението е лична. Той отказал да го подпише, защото виждал документа за първи път и не бил включен в него.

Русия или САЩ повлияха на Борисов да откаже среща с Георге Иванов?

Русия или САЩ повлияха на Борисов да откаже среща с Георге Иванов?

Защо Борисов взима страна, нали беше обединител на Балканите?

Граждани и на двете страни протестират срещу решението.

В България споразумението за името на Македония бе прието добре. От външно министерство обявиха, че България приветства споразумението за името Северна Македония.

ВМРО също се обявиха в подкрепа и изтъкнаха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към ЕС и НАТО.

От БСП пък поискаха гаранции, че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически претенции към нас с новото име Северна Македония.

От АБВ се изказаха негативно.

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението между Гърция и Македония е важна крачка напред