Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари, понеделник, съобщиха от Администрацията на държавния глава.

Темата на заседанието е: „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания„.

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Кирил Петков: Не променяме позиции спрямо Р. Северна Македония

Ще покажем разликата между добри пожелания и реални резултати

Припомняме, България и РС Македония създадоха Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония. Той бе подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. Още първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието. Една година по-късно обаче работата на комисията зацикли и въпреки всички предупреждения от страна на българските представители се стигна до наложено вето от българска страна върху Преговорната рамка за Република Северна Македония и Албания.

И преди създаването на комисията, а и след това българите и българската памет в Македония са подложени на вандалски набези. Българските военни гробища и паметници са системно унищожавани още през Югославския период. Независимо от огромния брой издадени български паспорти, българите в Македония нямат равни права с останалите граждани.

През миналата 2021 г. заседанието на КСНС се проведе на 16 август. Тогава темата беше „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID-19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция„.

Заседанията на КСНС са редовни и извънредни, като редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца, а извънредните – по решение на президента на Републиката. Обсъжданията са закрити.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

В Консултативният съвет за национална сигурност, който се председателства от държавния глава, участват председателят на Народното събрание, премиерът, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на финансите, председателите на парламентарно представените групи и ръководителите на спецслужбите.

Бивш председател на парламента в Скопие: България е най-големият враг

Бивш председател на парламента в Скопие: България е най-големият враг

Тито Петковски беше и кандидат за президент…