Аз съм горд, че имам интелигентни съветници и секретари, началник кабинет. Но в никакъв случай те не са причина за напрежение между нас, а това са много други неща – пренебрежителното отношение към националния суверенитет, скалъпената целенасочена парламентарна комисия за нови изтребители и грубите лъжи покрай нея, прекратената модернизация и разсипията във въоръжените сили, идеята за безкрайни концесии, липсата на прозрачност в собственост, в управленски решения, в харчене на финансови средства.

Катастрофата в чуждестранните инвестиции, липсата на политика по отношение на човешкия капитал, мизерните пенсии и заплати след дълго прокламиране на растеж и стабилност. Това са все неща, които всяват напрежение.“.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на критиките на премиера, отправени в телевизионно интервю към съветниците му. Президентът беше на посещение в БТА по повод 120-та годишнина на агенцията.

Борисов: Народният съд не е нещо хубаво, но ще подмина думите на БСП

Борисов: Народният съд не е нещо хубаво, но ще подмина думите на БСП

Няма да има рокади в кабинета…

Споменаването в едно изречение на хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, аз възприемам като груба манипулация. Както виждате г-н Борисов получи коледен подарък с пълната подкрепа, заявена от г-н Доган.

Партията на г-н Борисов гласува единодушно внесения от г-н Пеевски закон за КТБ и ако някой наистина смесва в едно изречение, хора от моята администрация с името на г-н Пеевски, той дължи отговори и на въпроси. Имал ли е срещи и продължава ли да има срещи с г-н Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с г-н Пеевски? Разпределял ли е и продължава ли да разпределя обществени поръчки в полза на г-н Пеевски?“, попита Радев.

Относно Истанбулската конвенция президентът заяви, че иска да поздрави премиера за позицията по темата и му препоръча да прочете конвенцията на английски или на френски език.

Аз също мога да му дам съвет – да слуша по-малко своите съветници, министри и гласовете извън България„, категоричен беше президентът.

За напускането на Елена Йончева от поста прессекретар на президента, Радев заяви, че тя е изявила желание да работи и по създаването на филми, но той е бил ясен, че тя няма как да съвместява тези неща и тя го е приела.

По повод ветото на закона за посадъчния материал посочи, че аргументите са му били ясни и разбрани от народа.

За срещата ЕС-Турция в България, Радев коментира, че се надява ролята на страната ни да не се изразява по думите му: „домакинът, който разнася шербет“ и очаква на Турция да бъде поставен въпросът за гаранция за ненамеса във вътрешните ни работи по време на изборен процес, както и за обезщетенията за тракийските българи.

Ердоган идва във Варна на 26 март за среща на върха ЕС-Турция

Обновена

Ердоган идва във Варна на 26 март за среща на върха ЕС-Турция

До днес не беше ясно кога точно ще се проведе срещата

Президентът присъства на работното заседание на журналистите от БТА, а след него отбеляза, че днес основен фактор в информацията е скоростта и това е огромното предизвикателство. Доколко ще се спазят принципите за обективност и достоверност, които са стълбовете на качествената журналистика, които все по-често се подкопават от икономически и политически натиск, зависи от добрите професионалисти. „Именно тук си личи истинският професионализъм„, категоричен беше Радев.

„Радвам се, че има такава българска телеграфна агенция“, добави още той.