New Imagerqwqweq3e

Поклонници от Гърция останаха очаровани от Несебър

New Imagedfewrewrewr

 

Група от 40 гръцки поклонници, която бе на посещение в Стария Несебър, остана очарована от града и многото църкви, съхранени на полуострова. Сред акцентите в разходката на гостите от  манастира „Св. Лидия“ (до курортното селище Аспровалта) бяха действащата църква „Св. Успение Богородично“, „Св. Спас“ и „Христос Пантократор“.

 

Гърците видяха забележителните средновековни храмове като част от обиколката им, свързана с църковната история на Черноморското крайбрежие, включваща градовете Несебър, Поморие, Созопол и Варна. Божиите служители всяка година посещават такива места не само на Балканския полуостров, а и по-далече.  Тази година са фокусирали вниманието си върху „западния бряг на Черно море“, споделиха те. Гид в разходката им на полуострова бе д-р Евтелпа Стойчева, археолог, автор на „Златната книга на Несебър“ и служител в отдел „Несебър – Световно наследство“. Освен за културно-историческото наследство, гостите бяха информирани за развитието на града пред годините, за 60-годишния юбилей на града като музеен, туристически и курортен комплекс от национално и международно значение, обявен с Постановление № 243 / 1956 г. на Министерски съвет на Народна Република България, както и че от 33 години е част от листата на Световното културно наследство към ЮНЕСКО.

 

Посещението на гърците в Несебър е мотивирано от удовлетворяване  на духовни потребности, а идването им на място, наситено с безценно наследство в единствения български град на ЮНЕСКО, е още едно доказателство, че градът има реален потенциал да развива религиозен туризъм.  Връщането към нов живот на църквата „Св. Стефан“ през 2009 г., реализиране на проекта „Вяра в Несебър”, с който се отварят още храмове за посещение от туристите,  дават възможност за удовлетворяване на техните културни и духовни потребности  и особено за осъществяване на поклоннически посещения на живописния полуостров. Нека припомним, че заради многото и добре запазени църкви, особено от периода XIII – XIV век, градът още в началото на миналия век е наричан от наши и чужди изследователи „българската Равена”.

 

Групата от Гърция, която посети Несебър, водена от религиозни и духовни мотиви,  се състоеше от архимандрит, двама игумени и монахини на възраст от 12 до 85 години. Освен че с очите си видяха красотите на полуострова, който ги впечатли и очарова, за уникалния Несебър те ще разкажат и във филм. Лентата ще се излъчи по тяхната телевизия  „4 Епсилон“ – църковен канал, който показва живота в гръцките манастири.

За  манастирите им е известно, че развиват голям спектър от дейности, сред които е и грижата за деца, останали без родители или са от семейства без достатъчно средства за отглеждането им. Божиите  служители от южната ни съседка се грижат и за хора изпаднали в беда. Някои от манастирите в Гърция получават финансова подкрепа от богати хора, както и от дарители от различни социални слоеве.

За гърците се говори,че не оставят човек в нужда.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *