Депутатите се скараха за предложението за образуване на избирателни секции извън страната като част от промените в Изборния кодекс на второ четене. В крайна сметка депутатите приеха предложението за образуване на избирателни секции извън страната. Законотворците гласуваха със 117 гласа „за“, 8 „против“ и 107 „въздържали се“. ГЕРБ и БСП гласуваха „въздържали се“, а решението бе посрещнато с бурни аплодисменти.

Предложението за образуването на избирателни секции извън страната обслужва ДПС и позволява на Анкара да е брокер в българския 45-ти парламент. За това предупреди депутатът от БСП Велизар Енчев от трибуната на Народното събрание.

Наистина ли след малко ще гласувате и ще позволите на турската държава да има решаваща дума в изборния процес в България, запита Енчев. Давате ли си сметка до какво ще доведе до неограниченото разкриване на избирателна секция в страна, в която демокрацията е чужда дума, запита депутатът от БСП.

Турският президент отказва стол на председателя на ЕК, защото е жена, а вие сега му давате да кадрува в тази зала, ядоса се Велизар Енчев. Ако това НС приеме предложението, то на следващите избори, откритите секции в Турция може да са стотици, а гласувалите в тях – десетки хиляди, предупреди Енчев.

БСП ще гласуват против предложението за образуване на избирателни секции извън страната.

Съзнавате ли какво ще подкрепите за броя на секциите в Турция и не се ли срамувате от това, което ще направите, запита Енчев депутатите. Не позволявайте партийната директива да стои над националните интереси. Турция печели, а България ще изгуби, изтъкна той.

ВМРО връчи фес, вместо мандат на ИТН

ВМРО връчи фес, вместо мандат на ИТН

Настояха президентът Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че има лицемерие в парламента и ще се види мнозинството между ГЕРБ и БСП. По думите му с предложението за образуването на избирателни секции извън страната става въпрос за гласуването на всички български граждани.

С това гласуване маските паднаха според Мая Манолова. Ясно е кои са политически сили, които се боят от свободния вот за българите зад граница, ясно е кои са те и ние ще се погрижим да стане ясно на българите зад граница. Кой го е страх, кой залага на натиск, кой залага на купуване на гласове. Страх ви тресе, страх ви тресе, категорична бе Манолова.

Рестрикциите в режима за образуване на секции не влияят на вота от Турция. Спрете да влияете от тази трибуна, призова тя.

Ако няма промени в ИК, ще се срамувам от тези партии, които ще ограничат гласуването на българите в чужбина, посочи Манолова.

Заместник-външният министър в оставка Георг Георгиев запита коя държава в Западна Европа не е успяла да гласува на изборите. Къде точно българите в Западна Европа не могат да гласуват, запита той и допълни, че Мая Манолова има проблем с географските понятия.

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене

Законотворците гласуваха с 210 гласа „за“, против „0“

По думите му Манолова, вярна на природата си, няколко пъти излъгала от трибуната на Народното събрание.

Кой обслужва вашите интереси, запита Георг Георгиев.

Мая Манолова отговори на зам.-външния министър в оставка. Бъркате ме с членове на вашата ПГ, които имат проблеми с географията, заяде се тя. Опашките в Лондон били огромни, хората стояли с часове и затворили секциите, без да им съберат личните карти и паспорти, без да гласуват. Извисяха целия ден, без да могат да гласуват, напомни Манолова. От вашия вот ще се реши искате ли свободен вот за българите в Западна Европа. Кой не иска българите зад граница да гласуват, запита Манолова.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов призова председателят на НС Ива Митева да спре срамния дебат в зала. Мен, ако питате, за мен са по-важни не тези, които плащат данъци на индийската кралица, а българите, които живеят тук и плащат данъци, категоричен бе депутатът от ГЕРБ. Той настоя да не се делят хората.

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Машинното гласуване става задължително в секциите с над 300 избиратели

Достатъчно машини за изцяло машинен вот обаче може да има най-рано през октомври

Джейхан Ибрямов от ДПС заяви, че няма български турци, а има турци, родени на територията на Република България.

Манол Пейков от „Демократична България“ призова депутатите да си боравят с факти и да гласуват за предложението за образуване на избирателни секции извън страната. Ако не го направят, народните представители не заслужавали мястото си в парламента.

Арман Бабикян от ИСМВ е притеснен от това, което чува в пленарна зала и има усещането, че се води разговор не за граждански права, а за това кой е български гражданин повече и кой по-малко. Ако ще 1 000 секции да се отворят в дадена страна, значи 1 000, ако ще 10, значи 10. Не мерете на тегло, призова Бабикян.

Ако в някоя африканска страна ядат хора, ще им затворим секциите ли, запита той. Бабикян се аргументира за твърденията си, че има открити източници на информация и се наричат медии.

ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ

ГЕРБ: Изборният кодекс ще бъде приет за една нощ

Радомир Чолаков се опасява, че се залагат големи мини под избирателния процес

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че отново се делят на българските граждани, живеещи извън или вътре в ЕС. Тя не знае за такава практика в друга държава. Докато не се въведе електронното и пощенското гласуване в България, не е допустимо да се ограничават правата на хората, независимо къде се намират по света, настоя Митева. Как българските граждани да изпълнят изискването, което им заложихте, запита тя.

88 000 български граждани заявили, че искат да гласуват във Великобритания. Заради вашите ограничения българските граждани били лишени от това право. Митева смята, че е недопустимо възпрепятстването право на глас на българските граждани зад граница. Смятате ли, че само Турция е проблемът, запита Митева, според която проблемът е, че се ограничават правата на българските граждани и в останалите държави.