Port Prim Art Fest. Public Release. Picture 2

Откриха Порт Прим Арт Фест в Бургас

Цветана Манева, Георги Тошев и кметът на Бургас

Димитър Николов откриха Порт Прим Арт Фест

 

Първият ден от фестивалa на изкуствата събра

много гости на две изключителни събития

 

 

Порт Прим Арт Фест стартира в 18:00 часа на 9 октомври в Магазия 1 на Морска гара, Бургас. Фестивалът на изкуствата откриха голямата ни актриса Цветана Манева, журналистът и продуцент Георги Тошев, творческият директор на форума художникът Стефан Божков и кметът на Бургас г-н Димитър Николов. Гостите приветства и г-жа Петя Караманска, представител на Гранд Хотел и СПА Приморец, който е организатор и домакин на Порт Прим Арт Фест, заедно с община Бургас. Множество официални гости, бургазлии, гости на града, уважиха събитието.

 

На откриването на Порт Прим Арт Фест, присъстваха и творците, които ще вземат участие в различните събития от фестивала: Кино и вино експертът Веселин Савов, Васко Ернст Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова от Бърд-Арт Студио, операторът и директор на кино фестивал „Карантината“ Георги Кръстев, художниците Камен Старчев, Георги Миленов, Наталия Абаева, Атанас Гаджев, Моника Попова, Долорес Дилова, Валери Чакалов. Магазия 1 грабна вниманието на творците, част от фестивала, които не спестиха суперлативите си за творческото разчупено пространство.

 

След официалната встъпителна част, стартира първото събитие от фестивала – прожекция на филма на Георги Тошев за Цветана Манева – „Парчета живот„. Залата се оказа малка за многобройните гости на прожекцията, които имаха възможност да изгледат лентата в компанията на чаша вино.

 

„Парчета живот“ показва голямата актриса, уловена в различни градове, моменти, в движение, покой или комуникация с близки и непознати. Камерата я следва в църквата, ритуалната зала, училището ѝ, университета на встъпителна лекция с първокурсниците. Освен житейските си принципи, които споделя спокойно, овладяно, със специфичния си приковаващ тембър, филмът показва и Цветана Манева през очите на нейни колеги и приятели. Експресивната лента овладя публиката и прожекцията премина при пълно мълчание, за да изпрати „Парчета живот“ с бурни аплодисменти и цялата публика на крака.

 

„Пожелавам, началото на което съм тук днес, да ви донесе този шанс, който аз съм имала. Един град се поддържа с енергия, усет за естетика и вкус, с отношение към хората. Нямате избор – фестивалът ви ще е устойчив. На добър час!“ – бяха пожеланията на голямата ни актриса към Порт Прим Арт Фест, които финализираха първото събитие от календара на форума на изкуствата.

 

Port Prim Art Fest. Public Release. Picture 3Фестивалът продължи в 20:00 часа в Гранд Хотел и СПА Приморец, където стартира „Кино и вино“ с Веселин Савов. Форматът за първи път бе поставен извън столицата. Представени бяха изключително интригуващи вина от изба в Сицилия, всяко в подходящ кулинарен акомпанимент.Събитието протече под вещото ръководство на Веселин Савов, който е с над 20-годишен опит и в киното, и в професионалния свят на вината. Всяка чаша от напитката на боговете, бе подплатена с интригуващи разкази от света на титаните в киното и по-специално Франсис Форд Копола – най-големият винар сред кинаджиите. Г-н Савов увлекателно историята на големия режисьор, върховете и спадовете в кариерата му и срещата му с виното, оказала се знакова и превърнала се и в негов професионален път наред с киното. „Кино и вино“ форматът, уважиха патрона на пилотното издание на Порт Прим Арт Фест Цветана Манева, Георги Тошев, творческият директор на форума Стефан Божков и творците, които са част от фестивала на изкуствата.

Днес, 10 октомври, Порт Прим Арт Фест продължава с изложба на гладиаторски шлемове на Васко Ернст-Бърдаров и Лилия Колева-Бърдарова от Бърд Арт Студио. Тя ще стартира в 17:00 часа в Магазия 1 на Морска гара. Час и половина по-късно в Културен център „Морско казино“ е премиерата на филма на Георги Тошев „Кристо в Япония“. Входът и за двете събития е свободен.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *