DSC01004 copy (1)

Общински НДК има вече в Несебър

186328980_3779132375529030_1374085472935659765_n (1)С грандиозен концерт на Георги Христов и симфоничния оркестър към Държавната опера – Бургас ще бъде открита концертната зала в Артиум център в Несебър на 22 май от 20.30 часа,съобщиха от община Несебър.

Откриването на Концертната зала в новия Културен дом,носещ странното име „Артиум“,е важна стъпка за оживяването на сградата,получила награда в  ежегодния конкурс „Сграда на годината“ в категория „Сгради култура и паметници на културата“ през 2018 година.Въпреки спорните становища за изгледа на Културния дом/на снимката горе/,знаменателен факт е, че подобен род строителство е рядък факт в обрулената ни държава.

Позакъснялото откриване на Концертната зала , ни дава основание и  от наше име да похвалим община Несебър и Общинският съвет -Несебър, за смелостта да градят и развиват култура в Световния град- Несебър.Защото това е едно прекрасно продължение към развитието на  културата,изкуството и историята на хилядолетния град. Неговия венец бе поставен  през 1983 година,когато Стария град Несебър бе вписан в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Пред очите ми през последните 45 години се развиваше и Несебър и община Несебър и винаги през тези години  местното ръководство,обществеността и съответните кадри поставяха  на челно място приоритетите -образование,култура и културноисторическо наследство.

Примери има много,но ще припомня само един.През 1995 година тогавашният министър на образованието проф.Илчо Димитров откри в един ден новото училище в Свети Влас и направи първа копка на ново училище в Равда.“Такова нещо не беше ми се случвало!“,заяви тогава министърът.

Сега, отвъд дитирамбите и овациите, преди и след обявения концерт, си позволяваме да изразим една позиция.Културният дом и неговата Концертна зала са само една добра предпоставка за живота на този център.

Тук са предвидени да има  още -модерна библиотека,зали за репетиции и културни събития,изложби и още много неща,които могат да се родят само,ако работещите тук и ръководещите ги от общината, поддържат динамичен и разнообразен живота на този културен институт.

Естествено ,не трябва да стоят настрани и да бъдат безучастни и немалкото културни и обществени фактори и кадри на общината-артисти,ансамбли,оркестри,хорове ,кръжоци,галеристи  и др.,които следва да правят палитрата на културното многообразие в това богатство за Несебър.

Иначе със задоволство и поздравления-да ни е честита новата Концертна зала в новия Културен дом в Несебър !

 

Print Friendly

Автор: Красимир Косев


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *