Ако няма рязко влошаване на епидемичната обстановка, първият учебен ден започва навсякъде в страната присъствено. В това увери служебният образователен министър проф. Николай Денков пред Нова телевизия. В България по закон учебната година стартира на 15 септември. Може да се обмисли промяна на първия учебен ден, ако е необходимо, ако има много тежка учебна година и само чрез промяна в закона. Тържества за първия учебен ден ще има навсякъде, ако нещата изглеждат такива, каквито са днес, увери проф. Денков.

Николай Денков не се притеснява от откриването на учебната година, а проблемът е как ще се развият нещата, след като децата влязат в клас и дали ще спазват мерките. Откриването на учебната година при тази епидемична обстановка ще бъде присъствено, увери още веднъж образователният министър.

Децата в детските градини, подрастващите в предучилищната група, заедно с децата от 1 до 4 клас няма да носят маски. По-големите деца трябва да носят маски, като класните стаи трябва да се проветряват. Випуските, които ще държат изпити също трябва да бъдат задържани в училище, подчерта образователният министър.

Тестове на учители също ще има. Около 13 септември ще бъде направено ново проучване за ваксинираните. Това, което можем да отчете е, че с 5% успяхме да увеличим процентът на ваксинираните през последния месец, а ако успеем да увеличим броя на ваксиниране с още 5-10% би било успех, надява се проф. Денков.

анкета

Ще се ваксинирате ли с нарастването на случаите?