New Imageеишеишш4

Несебър ще възобновява отношенията си с прочутия руски град Сочи

 

 

Несебър ще се стреми да възобнови отношенията си с град Сочи. Това стана ясно по време на среща между двама кметове на Несебър – дългогодишния Васил Киров и настоящия Николай Димитров. В хода на разговора гостът показа архивни документи, сподели и лични спомени, свързани с взаимоотношения между българския и руския град.

Васил  Киров предостави богата и точна информация относно отношенията между Несебър и Сочи, които датират още от 80-те години на миналия век. Те са отразени и в местното печатно издание – в. „Слънчев бряг“, с материали през 1978 г. и 1980 г., чиито фотокопия Васил Киров остави на бюрото на Николай Димитров.

В публикациите се посочва, че началото на връзките между българския и руския град започват с писмо от Васил Киров, тогава първи секретар на ГК на БКП-Несебър, изпратено до  Григорий М. Париш, първи секретар на Централния райком на КПСС-Сочи, в което се предлага да се установят дружески взаимоотношения между Централния район на град Сочи и българския град Несебър.

Малко по-късно делегация от Несебър гостува в Сочи, като по време на престоя българите посещават места, свързани с героичната борба на -тогава, съветските хора против хитлеристките окупатори, природни забележителности, работнически колективи. Отбелязано е, че приемът е изключително топъл. Следва подписаният от Васил Киров и Григорий М. Париш План за дружески връзки между Централния район на Сочи и град Несебър, който предвижда съдържателни прояви. По линия на тези контакти са се разменяли взаимно телеграми за наши и техни годишнини. Идеята е била тези взаимоотношения да съдействат за сплотяване на дружбата между двата народа.

Пред 1988 година делегация от Несебър начело със зам.кмета Красимир Косев,в която участваха гл.архитект на общината Васил Бонев и директора  на Морски санаториум д-р Виолета Йовчева,участва в честването на 150 -годишнината на Сочи.Тогава Красимир Косев поздрави 150 -годишния Сочи от 3500- годишния Несебър,нещо което направи голямо впечатление.Васил Киров и Красимир Косев подготвяха официално предложение до кмета на общината за подновяване дружбата със Сочи.

Последното посещение на делегация от Сочи в Несебър беше през 1990 година.

Не става ясно обаче как след това  контактите между черноморските курорти се губят, въпреки че следите за връзките между тях остават. Определена вина за това имат предишните ръководства на общината. Съвсем случайно  – при откриване на клуба на местната структура на НД „Русофили“ в Несебър тази година,  руснаците, членуващи в организацията, споделят с кмета Николай Димитров, че в Сочи има улица, която носи името на българския град на ЮНЕСКО.

В Стария Несебър пък съществува търговски център с името „Сочи“, както и Конферентен център,независимо че по недомислена идея Конферентния център бе преименуван на „Несебър „,всички го знаят като „Сочи“.Това от своя страна дава основание да се направят първите стъпки за събиране на информация относно контактите с руския град и да се потърсят възможности за възобновяване на отношенията с най-големия черноморски център на Русия. Срещата с Васил Киров, най-дългогодишния кмет на Несебър, дава ценна информация и полезни съвети. „Хубаво е контактите да бъдат възстановени и, при взаимно съгласие,  да бъдат продължени.“, бе категоричното мнение на Николай Димитров.

След срещата си с  Васил Киров, той сподели: „Винаги съм казвал и подчертавал, че трябва да има приемственост при управлението на една община, както и надграждане на  направеното в обществен интерес.“ В заключение кметът заяви, че  „възобновяването на връзките с курортен център като Сочи ще доведе нови приятели в Несебър“.

Развиването на добрите международни отношения е част от приоритетната политика по изграждане на положителния имидж на града на ЮНЕСКО и спомага за развиване на културен обмен, различни видове туризъм, сред които културния, фестивалния, конгресния и поклонническия туризъм и т.н.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *