OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Несебър срещна България и Русия в космоса и на земята *

НЕСЕБЪР ПОЧЕТЕ 40-ГОДИШНИНАТА ОТ ПОЛЕТА НА ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТ

Градоначалникът на Несебър Николай Димитров посрещна кмета на побратименото Звездно градче – Евгений Баришевски. Събитието се състоя в рамките на провелия се за четвърти път фестивал „Отечество“, организиран от Община Несебър и Звездното градче в Русия.

В съставът на официалната делегация, която посети града бяха още съветникът на руския. кмет Николай Танасийчук и Антон Шкаплеров – летец-космонавт, герой на Русия. Почетни гости на форума бяха първият български космонавт Георги Иванов и неговият колега летец, полковник Иван Апостолов, жител на несебърското село Баня.


Срещата целеше да затвърди приятелството и партньорството между двата града. Акцент бе събитие от особена важност в историята на космонавтиката – 40 години от полета на първия български космонавт генерал-лейтенант Георги Иванов, герой на Република България. С този полет нашата родина се превръща в шестата държава в света изпратила човек в космоса.


Първият български космонавт  Иванов получи поздравителни адреси от името на ръководството на Звездното градче и от името на отряда на действащите космонавти на Руската федерация.


Малко преди това се състоя среща на българския и руския космонавт с гости и граждани на Несебър. Събитието бе домакинствано от кмета Димитров. Част от програмата на срещата бе поздравът от Международната космическа станция „Мир“, който руският летец-космонавт Алексей Овченко отправи към Несебър, фестивала „Отечество“ и специално към Георги Иванов.


В кратко слово към присъстващите кметът Димитров подчерта, че Несебър е единственият град в България, който няколко пъти е поздравяван от космоса. Той приветства участниците във фестивала и изрази задоволство от присъствието на двамата гости – героя на България генерал-лейтенант Георги Иванов и героя на Русия Антон Шкаплеров. Кметът сподели, че изпитва дълбоко чувство на уважение към българския космонавт и за него е чест да го посрещне в Несебър.


В края на срещата  Николай Димитров подари на Георги Иванов архивна снимка от посещението на летеца в Несебър от 1982г. Снимката е с действащия тогава градоначалник Васил Киров. На Людмила Котлова, организатор на фестивала „Отечество“, кметът Димитров предаде снимка на Юрий Гагарин от посещение в България през 1966г. Тя е предназначена за съпругата на първия космонавт – Валентина.


Летците отговориха на множество въпроси, отправени им от публиката. Разказаха за своите пътувания в космоса, за сложната подготовка на космонавтите, за непредвидените ситуации по време на полет и др.


Фестивалната част започна с шествие от крепостните стени до амфитеатъра, където малки и големи показаха своето изкуство в  различни жанрове и категории. Форумът бе открит от кмета на община Несебър Николай Димитров, който приветства присъстващите и пожела на участниците достойно представяне.

*Заглавието е на редакцията !

Print Friendly

Автор: Пресцентър на община Несебър


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *