1 (1)

Несебърската фолклорна група „Незабравка“ покори Одрин

 

ФГ „Незабравка“ при СУ „Любен Каравелов“ – Несебър с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова взе участие в Одрин в X-тата Балканска среща, посветена на Деня на детето в Турция – 23.04 . Училищни групи от Турция, Гърция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, Молдова и България бяха поканени както от консулите, така и от директорите на Одрински училища.

Малките „незабравки“- от 9 до 13 г.  посетиха Началното училище „Плевня“, което ги бе поканило. Там те  се  запознаха се с директор, учители и влязоха в класовете, където поднесоха подаръци.В свободното си време разгледаха Музея на здравето. Вечерта на сцена край изкуствено езеро участваха в концерт, посветен на предстоящия празник.

Тодорка  Станелов-директор  на СУ „Л. Каравелов“-Несебър, заедно с две момичета облечени с автентична Еркечка лазарска носия и Ихтимански костюм, бяха приети от валията на Одрин.

В деня на детето с дълго шествие всички групи участваха в дефиле, преминавайки покрай джамията Селимие, обект на ЮНЕСКО, до сцената, построена на главната пешеходна улица. В концерта, продължил 7 часа, несебърските деца  се представиха великолепно с Джиновски, Северняшки и Пирински танци. Българските ритми и автентичните народни носии очароваха турската публика, която ги посрещна и изпрати с бурни овации.

Завръщайки се от Турция , групата се готви за ново предизвикателство – участие в Празника на фолклорното изкуство „Като жива вода“, Суворово, с конкурсен характер.

Мара МОМЧИЛОВА

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *