Още по темата

  • Военният герой, сложил край на разрухата – Владимир Вазов
    24.01.2017
  • Излагат сърцето на Иван Вазов в къщата му музей (видео)
    02.07.2016

Днес честваме 167 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Той е роден през 1850 г. в Сопот. Вазов има четирима братя.

Генералите Георги и Владимир, политикът Борис и лекарят Кирил. Има и две сестри Ана и Въла. Баща им бил търговец, който твърдо стои зад идеите на възраждането и подкрепя идеята за национално освобождение. Със своят твърд характер успява сериозно да повлияе на своите синове, които отрастват, обичайки родината си.

Иван Вазов облагороди книжовното българско поле с художествените си шедьоври.

От първия български роман – национална епопея „Под игото“, до прекрасните оди в „Епопея на забравените“; от незабравимите разкази „Една българка“ и „Дядо Йоцо гледа“, до вълнуващите повести „Немили-недраги“ и „Чичовци“.

Писател – сърцевед, Вазов осветли богатата българска душа,

разкри я по неповторим начин в многообразното си творчество. Той създаде удивителна галерия от образи и картини, с еднаква сила прослави красотата на българската природа и националноосвободителните борби на нашия народ.

Над 50 Вазови стихотворения се пеят редом с народните ни песни.

Вазовите зовящи към бунт стихове „Боят настана“ и „Пряпорец“, сътворени през бурната пролет на 1876 г., се разпространяват мигновено и се пеят през Априлското въстание.

Неговите песни – бойките и патетични „Панагюрските въстаници“ и „Радецки“, лиричните „Де е България“, „Два бука“ и дивната песен за синия синчец, са не само популярни, но и неотделими от българската душевност. Те са мерило за дълбоко народностния характер на неговото прекрасно творчество, за неговата вечност. Припомнят от Къщата-музей на Вазов в Сопот.

На 9 юли, рождената дата на Вазов, ще се състои кулминацията на Вазовите празници в гр. Сопот. Празничната програма започва в 10 ч. в църквата „Св. св. Петър и Павел“, където ще се отслужи тържествена литургия.