New Imagewfewfewrqewr32

МВР погази закон и морал, за да даде на Турция враг на Ердоган

817754.jpgfwefwerewКарикатура :Комарницки

Правозащитниците и омбудсманът остро разкритикуваха експулсирането на Абдуллах Бююк, както и на още 31 турски граждани преди него
САМУИЛ ДИМИТРОВ, ПАНАЙОТ АНГАРЕВ
Абдуллах Бююк

В разрез с Европейската конвенция по правата на човека, потъпквайки българската конституция и Закона за чужденците, както и две задължителни съдебни решения и предизвиквайки международен скандал, МВР предаде на Турция преследвания от режима на Ердоган Абдуллах Бююк в сряда следобед. Това не е единичен случай – общо 31 турски граждани са били изгонени от страната по същия начин от началото на годината, а други 35 се издирват, призна зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Предаванията са ставали без на тях да присъстват представители на омбудсмана или правозащитници, както е предвидено в закона. На експулсираните не им е дадено право и да обжалват заповедите пред съда.

Нито една държава досега не си е позволила да даде в ръцете на Ердоган негов политически враг. Затова и турският президент специално благодари на българските власти и ги даде за пример на всички, най-вече на САЩ, които отказват да му предадат живеещия там Фетуллах Гюлен.

Турският гражданин Абдуллах Бююк минава за поддръжник на Гюлен, който беше нарочен от Ердоган за организатор на неуспелия опит за преврат срещу него. Той пребивава легално у нас от септември миналата година, като през това време е кандидатствал за политическо убежище, хуманитарен статут и е представил доказателства пред съда, че е политически преследван в родината си. Самият Ердоган и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу неведнъж се заканваха публично да се разправят с противниците си, сред които е Бююк, като не изключиха и връщането на смъртното наказание.

В тази зловеща ситуация МВР устрои хайка на беглеца насред София, без да му даде възможност да се защити, като обжалва заповедта си за експулсиране, и директно го закара на Капъкуле, където го е предало на турските власти. Там вече чакали десетки журналисти с камери и фотоапарати, въпреки че МВР твърди, че е връчило експулсирания в ръцете на първия срещнат турски униформен.

Според известните правозащитници Михаил Екимджиев и Александър Кашъмов действията на полицията са абсолютно незаконни и ще струват на правителството тежки критики от Европейския съюз, както и сигурна глоба, ако се стигне до дело в съда в Страсбург. Екимджиев сравни МВР с бандитска шайка, която е способна да предаде и всеки български гражданин, тъй като се действа по целесъобразност с тъпчене на законите. Според двамата адвокати щом съдът е преценил, че в Турция няма гаранции за справедлив процес и има опасност от унизително отношение и нарушение на човешките права на Бююк, дори българският Закон за чужденците не позволява предаването му. Аргументът, че чужденецът е опасен за националната ни сигурност, не може да служи за повод да се наруши законът, категоричен е Екимджиев. Според чл. 44а от Закона за чужденците заповедите за експулсиране не се изпълняват в държава, в която животът и свободата на конкретния човек са застрашени и той е изложен на опасност от преследване, изтезание или нечовешко или унизително отношение. За това ни задължават и международни договори и тази забрана действа дори по време на война. Самият закон предвижда алтернативни мерки – най-елементарната е човекът да се изолира в домовете за временно настаняване на МВР, докато съдът не се произнесе. Дори когато става дума за търсен за тероризъм, правилото е да бъде предаден на трета сигурна държава. Ако това не стане в срок от една година, му се дава право да работи и живее в страната, която иска да го експулсира.

Това е най-тежкият юридически и морален провал на българското правителство през последните 20 години, заяви Екимджиев. „Вместо да сме правова държава, в която се спазват законите, управляващите угаждат на един диктаторски режим. Те направиха услуга на турските служби в жесток конфликт с европейското право и трябва да очакват остра реакция от Европейския съюз“, каза той.

Акцията на МВР по предаването на Бююк породи силни съмнения, че правителството на Бойко Борисов е сключило сделка с Ердоган. Въпреки че МВР категорично отрича, подреждането на фактите говори точно за това. Вътрешният министър Румяна Бъчварова не можа да защити убедително нито едно действие на подчинените си и в крайна сметка призна, че служителите й са се престарали и са нарушили Закона за чужденците при предаването на Бююк на турските власти. На въпрос не се ли притесняват от последиците зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев отговори цинично: „Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му“.

Забележителна е бързината, с която МВР действа. Цялата машина се задейства след опита за преврат срещу Ердоган на 15 юли. Преди това турската прокуратура на два пъти иска екстрадиция на Бююк, но съдът отказва, а МВР не се меси. След преврата Ердоган публично поиска той да бъде предаден, но турската страна не предприема никакви стъпки по официален път. Затова пък МВР изземва инициативата.

Конкретният повод за предаването на Бююк на Турция е отказът на президентството да му предостави политическо убежище. Той е подал молба на 24 февруари, но едва на 27 юли е получил отказ. Комисията по предоставяне на убежище към вицепрезидента Маргарита Попова е дала становище, че турчинът не заслужава закрила, като се е позовала на писмено становище на ДАНС и е пренебрегнала двете съдебни решения. От кабинета на вицепрезидента заявиха, че нямат практика да обявяват мотивите си, което е абсурдно. На 9 август дирекция „Миграция“ на МВР издава заповед за експулсиране на Бююк, която е изпълнена още на следващия ден.

Омбудсманът Мая Манолова осъди остро действията на МВР и обяви, че незабавното изпълнение на заповедта за експулсиране е в нарушение на конституцията, Закона за чужденците и Европейската конвенция за защита правата на човека. Според нея Бююк е можело да бъде настанен в някой от центровете на дирекция „Миграция“, такъв има в Бусманци.

Манолова не е била уведомена за изгонването и научила за него от медиите. Информация са нямали и от Българския хелзинкски комитет, които имат договор с дирекцията да присъстват в такива случаи, въпреки че от МВР отричат това. Манолова обясни, че МВР не е спазило законовото изискване да викат наблюдатели и в останалите 31 случаи на изгонване на турски граждани от началото на годината.

Нарушенията всъщност са във всяко действие на вътрешното министерство, което поставя сериозно въпроса за оставки там. На въпрос на „Сега“ ще има ли оставки в МВР премиерът Бойко Борисов не отговори.

МВР се оплете в нелепи обяснения за изгонения турски бизнесмен

На въпрос за опасността, на която е изложен в Турция, зам.главният секретар отговори: „Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му“
САМУИЛ ДИМИТРОВ
МВР посочи абсурдни аргументи в опита да оправдае действията си по експулсирането на Абдуллах Бююк. Вътрешният министър Румяна Бъчварова, директорът на „Миграция“ в МВР Николай Николов и зам. главният секретар Георги Арабаджиев разказаха история, съшита с бели конци. Никой от тях не можа да даде логично обяснение защо е нарушен чл. 44а от Закона за чужденците, който забранява експулсирането в страна, в която има риск от унизително отношение и изтезание, и това се прави в трета сигурна страна. За Европейската конвенция по правата на човека дори не се сетиха.

От думите им се разбра, че Бююк е изгонен хем защото е опасен за националната ни сигурност, хем защото му били изтекли личните документи. В какво се изразява опасността – не беше обяснено. Стана ясно още, че МВР само е чакало повод, за да пристъпи към акцията си. Заповедта за извеждането е издадена и изпълнена светкавично. Тя е подписана от Николов на 9 август и само ден по-късно турчинът е отведен на границата. Не е ясно кога е разбрал за заповедта, но е сигурно, че не е имал никаква възможност да я обжалва. От МВР цинично посочиха, че нямало проблем да обжалва от Турция. Проблем със сигурност има, защото там правата му ще бъдат силно ограничени.

След като в сряда вечерта МВР съобщи за цялата история с постно съобщение на сайта си, и то след като по случая се разшумяха чуждестранни медии, вчера бе предприета медийна офанзива с обяснения. Бъчварова започна още от сутрешните блокове, а след това брифинг дадоха Арабаджиев и Николов. От думите им се разбра, че Бююк е бил задържан в столичния кв. „Младост“ уж при рутинна проверка. „Той е бил без валиден документ за движение“, обясни Арабаджиев. Николов допълни, че поводът за издаване на заповедта били и данните от администрацията на президента, че му е отказано убежище.

Заповедта за изгонване е издадена на 9 август, а предаването е станало на 10 август. „В нея е предвидено непосредствено изпълнение с оглед опасността лицето да се укрие“, оправда се Николов. Той уточни, че заповедта допуска обжалване, но не спира изпълнението й предварително. Арабаджиев допълни, че принудителното връщане на Бююк в Турция е административна процедура и няма нищо общо с тази за екстрадицията му. Той обаче пропусна факта, че съдебният акт, с който се отказва връщането, е задължителен за МВР.

Николов твърди, че преди да издаде заповедта е направил всички необходими проверки. Във връзка с това, че процедурата не е била наблюдавана от представител на омбудсмана и на правозащитни организации, както се изисква по Закона за чужденците, той обясни, че не бил длъжен да уведомява омбудсмана за всяко лице. Николов обясни, че Бююк е бил отведен до границата при Капитан Андреево, където бил предаден на дежурния от турска страна, без това да е планирано. Няма обяснение как там се озоваха куп турски медии с камери.

Пред bTV Бъчварова се опита да използва като коз фактът, че турският бизнесмен е кандидатствал за защитен статут в агенцията за бежанците, но след като съдът отхвърлил екстрадицията му, се отказал – следователно нарочно не желаел да уреди статута си. Адвокат Екимджиев разби на пух и прах този й аргумент, като обясни, че молбата за бежански статут и оттеглянето й е несъотносима към казуса, защото има влязло в сила съдебно решение, което забранява Бююк да бъде предаван на Турция.

Ръководството на МВР не успя да посочи нито един убедителен аргумент, че Бююк е бил опасен за националната сигурност на България. „По отношение на лицето сме водили кореспонденция по линия на Интерпол от началото на февруари. Последният ни обмен на информация беше в понеделник. Има много факти и обстоятелства, които са се променили“, заявиха МВР шефовете без никаква конкретика. В сайта на Интерпол няма информация Турция да издирва когото и да е и е малко вероятно да е търсила Бююк по този начин.

От свои източници „Сега“ научи, че въпросната комуникация е била по повод паспорта му. При напускането на Турция документът е бил обявен за изгубен. С него обаче Бююк е стигнал до българската граница, където обяснил, че не е губил личния си документ. После се е опитал да съобщи в Интерпол, че документът е у него, но му било обяснено, че подобна информация се дава само от държавни служби и паспортът бил обявен за невалиден от Турция. Именно оправданието с невалидните документи е един от най-силните козове на МВР.

МВР шефовете не успяха да обяснят как хем са действали по сигнал, хем съвсем рутинно са намерили Бююк. На въпрос за опасността, на която е изложен в Турция, зам. главният секретар цинично отговори: „Изпращаме го в родната му страна, където е семейството му“.

ТЕМИДА

Бююк идва в България миналия септември, а през февруари Турция праща искане за екстрадиция, в което се казва, че участва в терористична организация – „Хизмет“ на Фетуллах Гюлен. На две инстанции съдът отказва категорично да върне турчина в родината му. Софийският градски и Софийският апелативен съд единодушно се произнасят, че „Хизмет“ не фигурира в списъка с терористични организации на Съвета на ЕС от миналата година. В решението на първата инстанция се посочва: „У съда възникна основателно съмнение по отношение на предоставените от турската страна гаранции за справедлив съдебен процес и за естеството на престъплението“. Казва се, че няма доказателства срещу преследвания, а адвокатът му не е допускан до материалите по делото. Това решение е потвърдено от апелативния съд. Той установява, че Бююк е преследван, защото споделя възгледите на Гюлен, който е отявлен критик на управляващата партия в Турция.

КОЙ Е АБДУЛЛАХ БЮЮК

В Турция 43-годишният Абдуллах Бююк притежава компания за интернет услуги и домейни на фирми и частни лица. В нея работят около 50 души, става ясно от защитната му реч по делото му за екстрадиция в Софийския градски съд. Според Бююк фирмата му държи около 44% от пазара в Турция и има около 400 хил. клиенти.

„Аз съм дете на бедно селско семейство. След като завърших основното училище, моето семейство нямаше възможност да ми осигури възможност да уча в средното училище и в гимназията и аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които работят в движението „Гюлен“. Тези хора продължиха да ме подкрепят и по време на висшето ми образование и покриваха всичките ми материални нужди. Аз не ги познавам лично, не знам кои са те, защото те не правят това за своите лични интереси, а защото бяха научили от Гюлен, че основата на лошото винаги е неграмотността, и затова вярваха, че трябва да се възпитават добри и хубави хора за бъдещето на Турция и на света… По време на моето образование имах възможност да се запозная със статиите и с книгите на г-н Гюлен и по този начин приех принципите на движението. След като завърших университета, в бизнеса, който основах, започнах да предоставям стипендия на бедни ученици и студенти.

Няма никакъв свидетел или никакво доказателство за това аз лично или някой друг член на движението „Гюлен“ да е участвал в някаква терористична организация или такъв вид деяние… През 2014 г. също посетих България, защото тук установих, че има много фирми, които работят в интернет областта и можех да партнирам с тях и да развия своя бизнес тук. Освен това имах възможност да намеря и турскоговорещ персонал в България. Аз не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес, защото, както е видно и от документите, те ме обвиняват политически“, казва Бююк пред съда.

Ердоган постави ултиматум на САЩ и даде България за пример

Турският президент се похвали, че сме му предали финансист на Гюлен

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган постави на САЩ ултиматум да изберат между Турция и Фетуллах Гюлен – имама, когото Турция обвинява за неуспелия опит за преврат на 15 юли.

„Днес в България беше заловен още един финансист на мрежата на Гюлен. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция“, обяви Ердоган пред хиляди хора, събрали се пред президентския дворец, съобщи сайтът Хаберлер. Митингът се състоя около два часа, като у нас бе съобщено, че турският гражданин Абдлулах Бююк е предаден на турските власти на Капъкуле. Ердоган не спомена конкретно име, но е ясно, че имаше предвид Бююк.

„Рано или късно Америка ще трябва да предпочете или превратаджийската терористична ФЕТО (т.нар. Фетхуллахистка терористична организация, бел.ред.), или демократичната страна Турция. Тя е длъжна да направи този избор“, заяви още Ердоган на митинга в своя подкрепа.

Турция настоява САЩ да й предадат Гюлен, който от 1999 г. живее в щата Пенсилвания. Проповедникът отрича каквато и да било връзка с опита за преврат. Вашингтон заяви, че ще го екстрадира само ако Турция предостави доказателства, че той е свързан с осуетения преврат.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че ще бъдат предприети правни действия спрямо турските дипломати и представители в чужбина, укрили се от разследването на опита за преврат миналия месец. Пред НТВ Чавушоглу напомни, че крайният срок, определен за дипломатите, повикани обратно в Турция в рамките на разследването, е изтекъл. Министърът даде да се разбере, че спрямо онези, които не са сторили това, ще бъдат предприети правни действия.

В интервюто той каза още, че двама турски държавни служители в Бангладеш са избягали в Ню Йорк, а двама военни аташета в Гърция са избягали в Италия. Гръцките власти са установили, че двамата полковници от военноморските и от сухопътните сили са напуснали Гърция с ферибот за Италия на 6 август заедно със семействата си. Единият има брат в Холандия, посочи още министърът, като допълни, че както Италия, така и Холандия са били уведомени. Той допълни, че САЩ не са дали отговор на запитването дали турският контраадмирал Мустафа Угурлу, който служи в щаба на Обединено командване „Трансформация“ на НАТО (SACT) в Норфък, САЩ, е поискал убежище. Анкара го е отзовала и очаквала той да се върне, но се появиха информации, че той е поискал убежище в САЩ.

Прокуратурата в Истанбул повдигна обвинения и срещу осемте турски пилоти, които поискаха политическо убежище в Гърция. Те избягаха в нощта на преврата в Гърция с хеликоптер. Турското министерство на правосъдието настоява за незабавно екстрадиране на военните, за да бъдат изправени пред съда, предаде вчера БНР. В неделя в. „Катимерини“ писа, че Атина не е получавали никакво искане от Анкара за екстрадирането на осемте. Този месец се очаква да бъдат разгледани молбите им за убежище в Гърция.

76 000 държавни служители са отстранени от работа след преврата от 15 юли, обяви турският вътрешен министър Ефкан Ала. 5171 души са задържани, а 16 899 са арестувани.

СНИМКА ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган приветства в сряда вечер множеството, събрало се за пореден ден да го подкрепи след неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Снимка: БГНЕС

Експулсацията на Абдуллах Бююк противоречи на нормите на международното право, на българската конституция и на Закона за бежанците, отсече омбудсманът Мая Манолова. Манолова обяви още, че нито тя, нито Българският хелзинкски комитет са били уведомени и за останалите 31 подобни експулсирания на турски граждани от началото на годината.

Print Friendly

Автор: sega.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *