23899558_1425016450944748_2099346104_n

Край Волгоград редом са погребани руски и немски войници

23846190_1425016430944750_1009314049_nГубернаторът на Волгоградска област, герой на РФ Андрей Бочаров се срещна с журналиста Борис Анзов от „Медиа Мост България”

Градът Волгоград е голям индустриален център, разполага с речна гара. През града тече река Волго-Дон, има свой плавателен съдоходен канал, който прави Волгоград пристанище на пет морета. Волгоград е в югоизточната част на Русия, административен център на Волгоградска област. Град-герой, тук е мястото на битката за Сталинград! В подстъпите към града и в самия град е ставала една от най-важните битки на втората световна война (1939-1945 години) – Сталинградската, която изменя хода на войната.

23845497_1425020894277637_1835036944_nГрадът има развита инфраструктура, в която влизат около 500 образователни институции, 102 медицински центрове и около 40 културни организации и др. Разполага със 11 стадиони, 250 спортни зали, 260 приспособени зали за практикуване на спорт и спортни помещения, 15 плувни басейни, 114 спортни площадки, футболни игрища, лекоатлетическа площадка и много добра гребна база.

Миналата седмица журналист на „Медиа Мост България” посети Волгоградски регион на руската Федерация в навечерието на честванията от Сталинградската битка и световното първенство по футбол. На 2 февруари 2018 година Русия ще отбележи 75-години от победата на Сталинград. По покана на Министерството на външните работи на РФ, журналисти и представители от различни страни, като България, Бразилия, Еквадор, Франция и Грузия разгледаха няколко дни руския региона и се запознаха с неговата култура, ниво на подготовка за световното първенство по футбол и посетиха строящия се стадион“ Волгоград арена“.

23972682_1425019664277760_1463356286_nЖурналистите се интересуваха много от въпроси, свързани с подготовката на „Мондиал 2018” и перспективите за развитие на региона: До колко е готов Волгоград за световното по футбол, как ще изненада своите гости, футболните фенове. Как ще бъдат използвани в последствие изградените съоръжения след световното, коя работа е най-трудна. Защитен ли е града от терористически актове? Какво влияние оказват антируските санкции на региона.

На тези и много други въпроси, отговори Областният управител герой на РФ Андрей Бочаров. Да припомним случилите се терористически атентата във Волгоград: Експлозия в градския транспорт от 21 октомври 2013 г., убила 12 души и около 30 ранени. Също и терористичния акт извършен на 29 декември 2013 г. на ЖП гарата в гр. Волгоград, 17 загинали и 31 ранени.

Отговаря Андрей Бочаров: „Най-трудната работа е онази, която още не е свършена. Когато започнеш да правиш една или друга работа, понякога изглежда, че е невъзможно да я свършим. Осъзнавам, каква е ползата от нея, зад мен стоят хора професионалисти, които ме подкрепят. Втори момент, визитката на Волгоград – мисля, че това е гостоприемството и добротата на жителите на града и региона. Гостоприемство, доброта и трудолюбие, подчерта Бачеров.

Заслужава да се отбележи, че днес, във  Волгоградска област е свършена огромна работа. Приключи изграждането на три големи хотела, въведохме в експлоатация нов терминал на летището и построихме модерна писта. Създадохме редица големи обекти с общинска инфраструктура. Завършва изграждането на стадион „Волгоград-Арена“, предназначен за 45 хиляди зрители.

Всичко това ще се превърне в наследство от световното футболно първенство,което жителите и гостите на Волгоградска област ще могат да ползват в продължение на десетилетия. Що се касае до безопасността, тя ще бъде създадена на най-високо ниво, предприети са огромни мерки за безопасност плюс цялостно видео-наблюдение. – Какво влияние оказват на вас анти руските санкции? Никакво. Както сме строили така и сега строим.

Няма европейци ,на тяхно място се появиха китайци. Санкциите повлияха на някои наши предприятия като волгоградския завод за производството на метални тръби. Никой не печели от тези санкции, забележете появиха се нови партньори от югоизточна Азия и Китай. Да му мислят тези дето въвеждат санкции против нас и тези дето ги подкрепят, руският народ е свикнал, това не е нищо ново за нас.

На среща с журналисти на базата на нов интерактивен музей построен под името „Русия моята история“, се обсъдиха спецификата на работа в Русия и чужбина, споделиха опит и обменили полезни съвети. През лято на 2018 г. в града-герой Волгоград ще работи голяма делегация от представители на световните средства за масова информация от различни страни. Те ще разказват и предават на своите зрители, читатели и слушатели за мачовете от „Мондиал 2018г”.

Също така във връзка със  зачистилите актове на вандализъм на съветски и руски паметници в ЕС и в частност в  България, София и Пловдив, „Медия Мост България“ поиска от губернатора на Волгоградска област да окаже съдействие и да ни заведе на места, където са погребани фашистите от втората световна война. Молбата ни бе уважена и изпълнена. Заведоха ни в местността Россошки, където се намира военно-мемориално гробище, разположено на 60 км северозападно от Волгоград в Городищенски район.

23898019_1425020840944309_809511880_nТам са погребани повече от 60 хиляди фашистки войници с изписани имена, също така румънски, унгарски и руски войници. Това войнишко гробище на Руски, Немски, Унгарски и Румънски войници, е построено на мястото, където през 1942 година, ураганът на войната помита две съществуващите села – Малки Россошки и Големо Россошки, които са били, на мястото на това гробище.

Останах изумен от видяното, как трябва да се съхранява и почита паметта дори на враговете, дошли не с мир, а с огън и с меч на руска земя. Чистота и ред навсякъде, следи от осквернявания и вандализъм не се наблюдаваха. Руският народ има основанието да мрази най много, тези които са дошли на техните земи не със мир, а с огън и меч. Съветския съюз дава най-много жертви, над 30 милиона загинали, всеки втори дом в Русия има загубил свой роднина по-време на войната, на места и цели семейства.

Затова руснаците остро и болезнено възприемат всяко едно посегателство на руски и съветски паметник в Европа. В заключение на срещата областният управител посочи, че основните характеристики на Волгоградска област са гостоприемство, доброта и трудолюбие. Губернатора подчерта топлите отношения между традиционните славянски народи с обща писменост и православие, което сближава нашите народи.

Заяви желание в бъдеще между България и Русия също да се засилва и развива взаимноизгодно икономическо сътрудничество и партньорство“. Договор за приятелски връзки, и побратимяване между руския град Волгоград и българският град Русе е подписан на 11 май 2001 г., във  Волгоград от Кметът на град Русе  Пламен Стоилов.

 

Print Friendly

Автор: Борис Анзов "Медия мост България"специално за "Несебър нюз"


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *