Още по темата

  • Стефан Данаилов: Тонът към Корнелия Нинова стана много груб
    Преди 1 ден
  • Стефан Данаилов: Корнелия е самоотвержен биткаджия
    Преди 1 ден
  • Ерменков: Няма да сваляме Нинова, катастрофите са притеснителни
    Преди 2 дни

Не просто трябва да сме алтернатива на ГЕРБ, това е задължително, но недостатъчно. Вече имаме по-висока цел – да освободим държавата и народа си от веригите, в които ги държи една партия и ги употребява, за да се възпроизвежда, това заяви Корнелия Нинова на 49-тия конгрес на партията, предаде репортер на БГНЕС.

Нека народът да бъде свободен да избира, когото си иска, може да не харесва и нас, но да бъде свободен, каза още тя и добави, че БСП ще поиска вот на недоверие към правителството.

За това защо беше нужно свикването на конгреса, Нинова отговори:

„Конгресът е постоянно действащ орган и заседава не по малко от един път годишно, като обсъжда важни за страната и партията въпроси. Има ли такива въпроси днес. За пръв път България е председател на Съвета на ЕС, което е възможност да бъдем активен участник за вземане на решения за бъдещето на Европа“, подчерта лидерът на БСП.

Тя припомни, че партията декларира, че ще подкрепи правителството за председателството при условие, че приоритетите за него бъдат изготвени в Народното събрание от всички партии.

„Г-н Борисов прие това условие и разбира се, не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС и къде е мястото ни в общите европейски интереси. Правителството сведе председателството до техническа подготовка, но не и до политики“,  допълни Нинова.

Корнелия Нинова: Що за поведение е това

Нинова: Вече не е достатъчно да сме алтернатива на ГЕРБ

„Сваляне ГЕРБ от власт, предсрочни избори и мотивация да ги спечелим,

една от стъпките е вот на недоверие към кабинета“, предложи Нинова.

„Битката с ГЕРБ по оста ляво-дясно е абсолютно задължителна, но вече не е достатъчна. ГЕРБ е еманация на модела, който е резултат на политическите грешки на всички партии, участвали в управлението на страната в последните години на прехода. Може и да и останем на равнището на партийните си противоборства с ГЕРБ, но може и да бъдем държавници и да кажем преходът беше сгрешен, разбираме и искаме да променим това. В резултат на грешни политики, корупция и лични интереси в тези години на прехода, изчезваме като народ“, каза още тя.

Относно критиките, че ръководството на партията се е самоизолирало и че трябва да се вслушва в членовете си, тя коментира:

„Отчитаме това мнение и свикахме това заседание. Нека чуем какво мислят членовете ни по важни въпроси за България и БСП. По-важно е не как се оценяваме ние, а как ни оценяват сънародниците ни“.

Тя изтъкна, че е подобрена комуникацията и организацията между ръководството и структурите по места, но обърна внимание на това, че в последните седмици в обществото се създало впечатление за тежък разнобой в БСП и изказвания, че никога в историята си тя не е била толкова разбита.


Източник: ЕПА/БГНЕС

Жаблянов призна: Има разделение в БСП и недоволство срещу Нинова

БСП свиква конгрес по три теми, номинира Станишев

„Кой е партията – не лидерът, не ръководството, а членовете на партията. Вие сте представителите им из цялата страна. Моля, да кажете на обществото дали нашите членове са разделени, да кажете по каква линия, ако не, моля да информирате и нас, и гражданите, от чие име девет души наши другари изразяват публично такава позиция“.

На конгреса беше поискана промяна в устава на партията, с която да се върне старият режим на избор на лидера. Тази промяна обаче не можа да събере нужните гласове.

Бюджет 2018 г. е още една тема, обсъждана на конгреса.

„Да, бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи алтернативата си. Ние сме поемали ангажимент и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха, да спазваме обещанията си. Работа на управляващите е дали ще се съобразят с алтернативата ни или ще е отхвърлят автоматично само защото е предложена от опозицията, това ще бъде тест за тяхната политическа зрялост. Не просто предлагаме сметки, а залагаме алтернатива“, обясни лидерът на БСП.

Симеонов: Бюджетът е пица „Калцоне“, КНСБ блокира центъра на София

БСП иска отпадане на плоския данък


Източник: ЕПА/БГНЕС

Корнелия Нинова изтъкна, че страната се намира в демографска катастрофа, само за миналата година българите са намалели с над 50 хил. души, а 2,4 млн. живеят в тежки материални неравенства.

„Отваря се ножица между най-богатите и най-бедните. Делът на неграмотните достига критична нива. В това време между 10 и 15 млрд. лв. се присвояват от паралелната държава и сме първи по корупция в ЕС. Тези проблеми са натрупвани в годините“, посочи лидерът на левицата

Народът ни, заяви Нинова, не е доволен от живота си и това недоволство ще изригне рано или късно. Според нея за да не позволят това да се случи, ГЕРБ погнали основни човешки права.

Това е едно модерно робство, което се прави от ГЕРБ, която си присвои държавата.

„Този модел се подкрепя от различни структури на обществото и бизнес структури, които предпочита да защитят интереса си сега и на парче, без визия какво ще коства това на България като държава. Масово се внушава, че няма алтернатива, а когато това се случи срещу нея се хвърля цялата държавна машина. Имитират се реформи“, посочи Нинова.

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов Източник: БГНЕС

От друга страна, Нинова определи външната ни политика като политика на ПР-а, на снимката и снишаването пред по-силните. През това време според нея са се хвърлили време и средства

БСП да бъде представена като антиевропейска партия.

„Българският народ е равноправен с другите народи, санкциите срещу Русия трябва да паднат, не сме второ качество хора, за да ядем второ качество храни. Или ще променим Европа, или ще я загубим като цивилизационен избор, защото заради вашите десни правителство, ЕС е в това състояние. Десните партии определиха тези изказвания като антиевропейски и започна обработване на общественото мислене, че БСП е антиевропейска партия“, коментира Корнелия Нинова.