991-ratio-korneliia-ninova-buzludzha

Корнелия Нинова на Бузлуджа:Събира ни вярата в мира, солидарността, справедливостта и равенството

Скъпи социалисти, коалиционни партньори, симпатизанти,

Добре дошли на нашето свято място. 131 години Бузлуджа събира стари и млади, учители и лекари, инженери и земеделци, ит специалисти и културни дейци, баби и внуци, млади семейства с колички.

Събира ни вярата в мира, солидарността, справедливостта и равенството. Събира ни надеждата за социална справедливост и по-добър живот. През всички тези години са ни гонили, преследвали. Преди година-две искаха да ни забраняват със закон. Хора, които никога не са стъпвали тук, хора които никога не са изпитвали емоцията на това море от българи, непреклонни да носим социална справедливост.

В името на тази социална справедливост управлявахме България в последните 7 месеца. И днес ни атакуват и ни провокират и ни питат как можахте да управлявате с дясна партия. Отговорът на този въпрос е тук – на поляната. И го чета в очите на младите семейства, които знаят, че това управление направи детските градини и ясли безплатни. Чета го в очите на младите майки, които знаят, че майчинството в това управление стана от 380 на 710 лева. Чета го в очите на тези млади семейства, които знаят, че заради БСП в това управление плащат по-малко данъци – за едно дете 600 лева, а за две 1200 лв. И знам, че тези млади хора ще ни подкрепят, защото ако БСП продължат, ще имат безплатни лекарства за децата си и безплатни учебници до 12 клас.

На тези, които ни провокират, включително и в нашите редове защо участвахме в дясно управление – прочетох отговора и в очите на много пенсионери тук. Те знаят, че това управление за 7 месеца увеличи пенсиите с толкова, колкото не са увеличавани в последните 10 години от Борисов.

Вярвам, че ще бъдете до нас в предстоящата битка, за да довършим започнатото. Да преизчислим всички пенсии и да увеличим вдовишката добавка, както бяхме планували да стане от 1 октомври. Бяхме в това управление, защото тук има и социални хора. И те знаят, че държавата застана до тях и в най-трудните зимни месеци, увеличи подкрепата за енергийно слабите. Бяхме в управлението, защото тук видях и земеделци и те знаят – 3.5 млрд. в подкрепа на българските плодове, зеленчуци, мляко и месо.

Тук има семейният, малкият, фамилният бизнес и те знаят, че заради това управление и участието на БСП в него оцеляха през зимата, защото получиха подкрепа за цената на тока. Всеки един от нас тук представлява едно семейство и вие знаете, че ако не беше мораториумът върху цената на тока през зимата, наложен от БСП в това правителство – трудно щяхме да оцелеем като семейства. Ето затова бяхме в това управление.

Но ние постигнахме нещо много по-важно. Ще го кажа от тук и на тези, които хулят БСП за отстъпление от идеологията ни. Скъпи другарки и другари ние доказахме за 6 месеца в управление с дясна партия, че социалната държава не е фиксация. Тя е реалност. И „БСП за България“ е носител на тази реалност, 22 милиарда лева подкрепа на българския народ. Държавата рамо до рамо до своя народ в трудни изпитания и кризи. Социалната държава вече е реалност и възможност. Подкрепете ни, за да я продължим.

Но ние постигнахме още нещо само за 6 месеца. Ние доказахме с действия, че неолибералният модел е изчерпан. На онези, които ни хулят за отстъпление от идеологията ще кажа:  Ние доказахме, че държавна собственост и държавно предприятие не е лоша дума. Защото за 6 месеца държавните предприятия бяха оздравени. Започнаха да работят на печалба, да плащат дивиденти, да връщат задължения, да трупат активи и да увеличават заплатите на работниците. За пръв път от много години БДЖ е на печалба.

Ето това е идеология, ролята на държавата и отрицанието на онзи жесток свободен пазар, който унищожава малкия, средния, почтения. Това е заслугата на Българската социалистическа партия за 6 месеца в управление с дясна партия.

Резултатът от това скъпи социалисти и скъпи българи – можем да се гордеем, защото за пръв път откакто България е член на ЕС, сме на първо място за нещо добро. На първо място по индустриален растеж, на първо място по промишлено производство. Та думата индустрия беше забравена преди Българската социалистическа партия да участва в управлението. А днес сме първи в Европа и не от износ на оръжия, както ви лъжат, и не от износ на ток, както ви лъжат. А от преработвателна промишленост, от химическа промишленост, от хранително-вкусова и от металургия. Откога не сте чували тези думи? Това е заслуга на Българската социалистическа партия.

И не е прав президентът Радев като ни порица онзи ден, че оставяме държавата в хаос. Оставяме финансово стабилна, икономически развита и социално ангажирана държава. Друг предизвика хаоса. Онези скрити сили, които видяха заплаха, които видяха заплаха, че ще има справедливост, които видяха заплаха за откраднатите милиони, и които се полакомиха за още милиони. Тези сили се обединиха и свалиха правителството.

Грозното и озлобено лице на мафията поиска реванш срещу крехкото начало на справедливостта. И днес тук и цяла България отново сме пред избори, скъпи българи. Ще продължим ли това, което започнахме или ще се върнем назад?

Искам да ви припомня нещо, което ви казах тук преди 5 или 6 години. Тогава ви казах: Нашият най-голям враг е страха и апатията, защото Борисов беше сковал държавата в страх и апатия. И тогава ви помолих: борете се със страха и апатията. Застанете до всеки слаб, до всеки уплашен, подайте му ръка и го направете смел като нас. И нещата се случиха. Миналата година народа излезе на площадите и смело помете крадливото, самодоволното и самоохолното управление на Борисов. И започна промяната. Нека днес да продължим този ход на смели, на свободни и независими българи социалисти, които сме готови да застанем до народа си и да ги поведем- За този мир, солидарност, справедливост, равенство и по-добър живот.

Днес на прага на избори обещават евроатлантическа коалиция. Скъпи българи, не се поддавайте на изкушението на вълци в овчи кожи. Евроатлантическа ценност е само параван в устата на тези хора за реставрация на ГЕРБ и ДПС на власт. Защото евроатлантическа ценност са и правовата държава и върховенството на закона и разделението на властите и свободата на човека и на словото. А тези хора не изповядват тези ценности. Нека да кажем ние кои сме, за какво се борим и как се изправяме пред българския народ днес, за да търсим отново доверие и подкрепа.

Другарки и другари, забелязвате ли в последните месеци и може би година какво се случва в политическия живот. Забелязвате ли как партиите извън БСП се замерят с олигарси, забелязвате ли как едните казват: Зад вашите рамена наднича един олигарх, а други казват зад вашите наднича друг? Елена Гунчева каза: “Нас във „Възраждане“ ни караха да гласуваме всичко с ГЕРБ“. Други казват зад тази партия наднича ДПС – за „Има такъв народ“. Обърнете внимание в последните месеци никой, дори най-големите ни врагове не си позволиха да кажат, да излъжат, че някой наднича зад рамото на БСП.

Ние с вас започнахме тежка битка преди 6 години и казахме, ако искаме да управляваме честно България – трябва да започнем от себе си. Проведохме тежка битка вътре в БСП, но днес сме свободни. Днес пипалата на октопода, проникнали в БСП, на олигархични интереси и на частни интереси, са прекъснати. Единствените, които днес ще решават за БСП, са българските социалисти, симпатизанти и подкрепящи ни хора.

БСП е свободна партия, БСП е независима от никого партия, БСП е партия на 131 години, БСП е партия с достойнство и никой няма да си позволява да тъпче това достойнство и да си играе с вярата, силата и отдадеността на българските социалисти в името на България.

Искам да ви отдам уважението и почитта, която заслужавате, която заслужаваме всички заедно с усилията си за още един факт, за още една промяна, която постигнахме с вас и за която вие ни дадохте сили. Помните ли времето, когато бяхме опозиция? 80 депутати, силна опозиция, но навряни в ъгъла, сами, в изолация и без партньори. Помните ли времето, когато никой не искаше да говори с БСП? Огледайте се сега. От партия, с която никой не искаше да говори, се превърнахме в единствената партия в България, която може да говори с всички. Защото сме държавници. Защото сме мъдри. Защото поставяме на първо място националния интерес на България и добруването на българския народ.

И днес се обръщам към нашия български народ. Това сме ние, българските социалисти – чисти и открити пред вас. Партия, която няма зависимости от никого, освен от своите членове. Партия, която е готова да говори, да събира, да внася мъдрост, да внася разум – в името на България. И партия, която се бори за мир.

Войната в Украйна трябва да спре. Искаме решение на конфликта по дипломатически начин. Искаме да спрат тези санкции и контрасанкции, които съсипват света. В едно интервю казах: „Русия е приятелска държава.” Казах, че трябва да възстановим преговорите с „Газпром”, за да гарантираме българската икономика и българските домакинства в следващите три месеца. И ада отново се изсипа на главата ми. Но тези думи са отговорност към България, отговорност към индустрията и отговорност към всеки български гражданин. Ние искаме външна политика, която отговаря на българския национален интерес. Ние сме избрали своя път. Ние сме европейци, но искаме да сме равни на другите европейски народи. И външната политика да не бъде чуждопоклонничество, а да бъде защита на България и на българския народ.

Ние сме тръгнали на тези избори, искайки правова държава и върховенство на закона. Държава, в която има ред и правила и който ги наруши, ще носи истинска отговорност. А това изисква и истинска съдебна система и реформа там. Ние сме партия, която вървим към избори с призив: нека разделението на властите в България вземе връх, нека властите се възпират една друга, не на едноличното управление и не на заличаването на институциите. Ние тръгваме на тези избори с нашите изконни принципи. Искаме икономически развита, социално силна, образована и здрава нация. И такъв народ да гради собствената си съдба – със силите, които има. Защото нашият народ е силен народ.

Тръгваме на тези избори с тревога. Тревога за инфлация, за цени, за бедност и за неравенства. И с цел, първа цел – борба с бедността, цените, инфлацията и спекулата, в защита на българския гражданин и в защита на българското семейство.

Тръгваме на тези избори с доказателства. Доказателства за последните седем месеца. „БСП за България” – държавно отговорна, фактор на стабилност в България и социален стълб в политика. Това сме ние, скъпи българи. Ако искате, ако одобрявате това, подкрепете ни, за да можем да продължим започнатата промяна в България. Изборът е ваш, Силата е ваша. Или ще продължим напред, или ще се върнем в ретроградното, в крадливото и в разрушителното минало на България.

И затова, скъпи българи, бъдете здрави, бъдете силни, бъдете смели, бъдете независими и свободни хора. Мислете за България и за българския народ. Ние, българските социалисти, винаги ще бъдем до него. Защото това е силата ни. Силата ни като народ, който в годините е защитавал земя, род, отечество, мир, солидарност, справедливост и равенство.

На добър час и победа!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *