1-2

КАРТА НА МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКИЯ ВИЛАЕТ, 1902

 

1-2КАРТА НА МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКИЯ ВИЛАЕТ, 1902

Оригинала (под формата на отделни фрагменти) се съхранява в НБКМ – София

Картата е начертана и отпечатана в Картографския институт

при Генералния щаб в София – 1902 г.

©Дигитална възстановка 2002 -2017, DAThracia” – GEOPAN

 

 

 

 

Geopan_-1Картата на Македония и Одринския вилает е отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб в София през 1902 г. Тя е важен исторически и картографски паметник. На нея са запазени сведения за селищната мрежа и българските имена на изчезнали села в Македония, Тракия и Западното Черноморско крайбрежие, преди да настъпят големите принудителни изселвания след Илинденско-Преображенското възстание (1903) и войните за национално обединение, 1912-1918 г. За сега са известни две версии: в мащаб

1: 500,000 и в мащаб 1: 210,000.

Първата версия се  пази на отделни части в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ в София (архив Л. Божков). Тя е в сравнително добро състояние, но за пълноценното й възстановяване ГЕОПАН – Бургас, в сътрудничество с Главно управление на архивите при МС и НБКМ, предприе цялостна дигитална възстановка в М 1:500,000.

До този момент от картата са изготвени само три високотехнологични копия по специализирана технология. Едното от тях е по поръчка  на ВМРО – Бургас, а второто е за  музейната експозиция на хотел “Невен” – посветена на историята на Ахтопол. Третото е експонирано във Вътрешна Странджа – село Заберново и може да бъде видяно в т.н. Багатуров хан на инж. Иван Иванов (ЕкоАрт). Работата по възстановката на картата продължава. През 2018 г., тя се подготвя да бъде издадена в  специален тираж по повод годишнината от Илинденско-Преображенското възстание (1903).

Втората версия в М 1:210,000 е намерена като част от библиотеката на Българската екзархия (под № 3326) и в частната колекция на художника Кл. Атанасов в Бургас. Частната колекция е в много лошо състояние (подлепена върху вестник). Досега е възстановена малка част от нея – фрагмент с района на Приморска Странджа (Царевска община), заселена с бежанци от Източна Тракия. За сега от тази версия (1: 210 000) са известни само 29 листа.

„Картата на Македония и Одринския вилает – по най-нови источници“ е създадана през 1902 г. и навърши своята 115 годишнина. Тя бе еспонирана трайно за първи път след нейната възстановка в М 1500 000 в хотел “Невен” – Ахтопол. С нея се обогати изградената  експозиция на стари карти и древни котви от Черноморието. Тя бе създадена и се утвърди като културна забележителност в най-южния ни морски град от Сдружение „Черноморска Странджа”,съобщиха за „Несебър нюз“ от ГЕОПАН.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


  • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *