След като мине описа на енергийното дружество и на пожарната, събарянето на опасните постройки в село Войводиново ще започне.
Това обяви военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който дойде на посещение в селото за разговор с местните власти.

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Съседи на военния организират протест заради побой на пътя от 17- и 21-годишен ром

Повод за посещението на Каракачанов и свикването на извънредния щаб е побоят над командос, който направил забележка на двама младежи от ромски произход, че създават опасност на пътя както за себе си, така и за движещите се коли.
Двамата се нахвърлили върху военнослужещия, след това, по свидетелски показания, към тях се включила и група от двадесетина роми със секири и подръчни средства, които пребили боеца. Според командира на 68-ма бригада Явор Матеев командосът е нападнат в гръб и е бил завързан. Това е причината да не се защити. Инцидентът е станал на Йордановден.

На следващия ден – 7 януари вечерта, над 300 души протестираха на площада пред черквата в селото. Жандармерия и полиция пазеше през нощта циганската махала.

Протестите във Войводиново след побоя на командос не стихват

Протестите във Войводиново след побоя на командос не стихват

Местните настояват за събаряне на незаконните постройки в ромската махала

Кракачанов бе категоричен, че положението не може да продължава по този начин и да се търпи прослойка от населението да е: „абсолютно маргинализирана и тотално изпусната, да се съобразява с никой, да не уважава живота и другите“.

Искат да ги поят, да им строят къщи, да ги дундуркат„, обясни гледната си точка за гетата Каракачанов.

Ген. Димитър Шивиков призова за мълчалив протест на парашутисти във Войводиново

Ген. Димитър Шивиков призова за мълчалив протест на парашутисти във Войводиново

Участниците да носят знамена и барети

По думите му всички постройки в гетото са абсолютно незаконни, но общината си е свършила работата много отдавна, направила е проверките и не веднъж е приканвала живущите да се узаконят, като им предостави парцели за откупуване. От 250 обитаващи гетото, стотина са регистрирани в селото, но не и адреси в гетото.

Да бъдат така добри – общината им е отделила необходимите парцели, да живеят като нормални хора, както го прави всеки един от гражданите.

Не може обаче общината да им строи жилищата, обясни Каракачанов. Сега ще бъдат издадени и заповеди за събаряне на постройките. Според него местната власт не покровителства циганите.

Трябва да се действа бързо и да се разбере, че държавата е на мястото си, категоричен бе Каракачанов. Той покани журналистите да направят обиколка заедно с него в гетото.

Лидерът на ВМРО заяви, че държавата трябва да поощрява грамотната раждаемост, а не безразборната и се ангажира да предложи мерки за справяне с гетата.

Каракачанов се е срещнал с пострадалия командос. Няма опасност за живота на боеца, предстои му операция на скулата. Иначе състоянието на духа му е добро, но има опасения за сигурността на близките му, които живеят в селото.

Военният министър и вицепремиер по сигурността увери военнослужещия, че няма да се допусне саморазправа.

Цигани с брадви и мотики нападнаха полицията в Гълъбово

Обновена

Цигани с брадви и мотики нападнаха полицията в Гълъбово

Жандармерия е обградила града