Kynev_nagrada

Инж. Петър Кънев получи Националната награда за принос към българската духовност „Яков Крайков”

 

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание инж. Петър Кънев получи националната награда за принос към българската духовност „Яков Крайков”. Тя се присъжда за пръв път и носи името на първия български печатар. Учредена е от Съюза на печатарската индустрия в България и Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Наградата беше връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова по време на церемония в Университета по библиотекознание и информационни технологии в Деня на народните будители, в присъствието на много обществени деятели, преподаватели и студенти.

„Бях приятно изненадан да получа тази награда за будител в областта на книгоиздаването и духовното развитие, особено от такъв авторитетен университет, който е специализиран в книгоиздаване и информационни технологии и от организация като Съюза на печатарската индустрия в България.

Да я получиш от ръцете на проф. д.ик.н. Стоян Денчев и от кмета на София Йорданка Фандъкова, естествено за мен това е голяма част. Това е едно признание за цялата гилдия-книгоиздатели и печатари, една оценка за всички нас. Още повече, че с тази награда, поредната историческа мистерия се разбулва“, заяви след получаването на приза инж. Петър Кънев.

„Яков Крайков до сега, може да се каже, тънеше в забрава. Надяваме се с това, което правим, да популяризираме името му “, коментира Румен Трифонов, главен секретар на Съюза на печатарската индустрия в България.

Носител на приза е и Силвия Томова. Той бе даден на писателката за романа й „Печатаря“, посветен на Яков Крайков.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *