За пореден ден 48-то Народно събрание започна със спор какъв да е дневния му ред, въпреки гласуваното в сряда. Двоуменето с какво да се заемат да работят точно, доведе и до процедурни хватки.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова направи няколко процедурни предложения като настоя народните представители да започнат първо със законопроектите за НПК с вносители Министерски съвет, ДБ, Възраждане и ПП. Вчера пък именно по тези законопроекти прекратиха предсрочно работа, въпреки че бе гласувано удължаване на работното време до изчерпване на дневния ред. Точно на предложенията на НПК при проверка в залата се оказа, че кворум вече няма.

Десислава Атанасова направи днес и други предложения: Като втора точка тя настоя да се разгледа Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование, като трета – Законът за горите, като четвърта – Законопроект за защита на лицата подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения, като пета – Закон за защита от домашното насилие и като шеста – първо гласуване на Законопроекта на Закона за достъп до обществена информация.

Атанасова настоя да отпадне от дневния ред на Народното събрание законопроекта на Закона за пътищата за следващата седмица поради липсата на доклад от водещата комисия.

Втора процедура по дневния ред направиха от парламентарната група на БСП. За 37-38 път Народното събрание отказва да се занимава с Кодекса на труда, касаещ минималната работна заплата, посочи Георги Свиленски. „Нека завършим съдебната реформа, но точка втора да бъде КСО“, настоя социалистът.

Други депутатите поискаха като точка първа в дневния ред да бъде изслушан служебният външен министър Николай Милков относно побоя над Християн Пендиков, докато други народни представители настояха на първо място да се гласува Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищно образование.

Независимият депутат Явор Божанков също направи процедурно предложение – да се спре с този театър относно процедурните предложения по дневния ред на парламента, което пък обиди заместник-председателя на Народното събрание Йордан Цонев, ДПС, който призова Божанков да бъде малко по-сдържан в реакциите си парламентарната трибуна.

От „Възраждане“ също реагираха на репликата на Явор Божанков обинявайки го за действия на депутати от ДБ – „новият политически пристан на Явор Божанков“, по думите на Цончо Ганев.

Йордан Цонев от ДПС се скара на Ганев и му обясни, че като е вдигнал ръка за изказване не значи, че трябва веднага да излезе на парламентарната трибуна и го призова да си седне веднага на мястото.

В крайна сметка след множеството процедури решиха да започна работа по дневния ред, предложеното от Десислава Атанасова от ГЕРБ. Народните представители обаче отново отказаха да приемат предложението на БСП да се разгледа като втора точка – Кодексът на труда за минималната работна заплата. Бившият социален министър Георги Гьоков определи отхвърлянето на Кодекса на труда като цинично поведение от страна на депутатите.