9283

Елена Йончева начело на листата на БСП

Евроизборите са битка за България, битка за справедливост, коментира за ДУМА тя

Елена Йончева ще оглави кандидатската листа на БСП за европейските избори през май, след като с 20 гласа преднина преодоля конкуренцията на Сергей Станишев. Над 4 часа продължиха дебатите в Националния съвет на социалистите.

Евроизборите са битка за България, битка за справедливост и срещу грабежа, на който е подложен всеки български гражданин, коментира за ДУМА Йончева след обявяването на резултата. Тя отбеляза, че българите вече не вярват на родните институции. Според нея е необходимо еврoпейските институции и европейската прокуратура да подпомогнат разобличаването на корупционните схеми, на които е подложена България.

Предложението Йончева да е начело на евролистата дойде от ИБ на БСП и бе анонсирано от Корнелия Нинова.

„Елена даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България“, заяви Корнелия Нинова.

Лидерът на социалистите изтъкна, че журналистката се е утвърдила като лице на битката срещу корупцията. „Тя е смела, задълбочена, педантична в работата си, която може да продължи и на европейско равнище. Даде надежда на българите, че не всичко е загубено и има кой да се бори с октопода, задушаващ България.

Елена съчетава в себе си качествата на политик и журналист, който освен борбата с корупцията, отстоява и свободата на словото и независимата журналистика. Тя обобщава образа на човек, който се бори за справедливост и свобода, две основни европейски ценности и ценности на БСП“, мотивира решението на ИБ Нинова.

„В БСП сме силни и можем да побеждаваме. Нямаме право, улисани в личните си амбиции, да подвеждаме стотиците хиляди граждани, които биха гласували за нас, за да свалим това порочно управление. Твърдото ядро ще подкрепи както Елена Йончева, така и Сергей Станишев. Въпросът е кой ще привлече повече подкрепа извън партията“, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

„Аз съм част от българската левица. Ще спечелим евроизборите, но това ще е само началото. Нашата кауза е справедливостта“, увери Елена Йончева.

В началото на дискусията Станишев отбеляза, че е важно партията да излезе единна за евровота, независимо от това кой ще води листата. Още преди да бъдат ясни финалистите, той даде предложение пленумът да избере освен водача и втория в листата. Така по думите му няма да има лагери на победители и победени. Идеята му бе подкрепена и от самата Йончева. В залата се чуха и други гласове, одобряващи подобен ход, но в крайна сметка вторият в листата ще бъде определен заедно с останалите имена в нея, както е регламентирано в устава на партията.

„Очакванията на нашите политически опоненти са да излезем изпокарани и да тръгнат разкази как пленумът е бил касапница. Каквито и добри намерения да имат, няма да победим, ако сме разединени. Няма как, подскачайки на един крак, да стигнеш на финала пръв“, предупреди лидерът на ПЕС. Той подчерта, че целта му не е участие в листата на всяка цена, но отбеляза, че остава в надпреварата, за да прибави европейски облик и дух на партията.

Пленумът определи и броя места, които са отредени за гражданска квота и коалиционни партньори. Те ще бъдат до шест. Конкретните позиции ще бъдат уточнени при реденето на окончателната листа в началото на април.

Трима са получили над 200 номинации

снимка Емилия Костадинова

Зам.-председателят на БСП по организационна дейност Кирил Добрев направи своеобразен отчет за преминалите общински партийни конференции. Три имена са получили повече от 200 номинации за евродепутати – Елена Йончева, Сергей Станишев и Деница Златева. Между 100 и 200 – Румен Гечев, Момчил Неков, Петър Курумбашев и проф. Иво Христов. Крум Зарков, Георги Пирински, Янаки Стоилов, Кристиан Вигенин, Александър Симов, Валери Жаблянов и Петър Витанов имат над 50 номинации. Тази група се допълва и от бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Между 20 и 50 номинации имат 15 души. Най-голяма е бройката на имената, получили до 5 – те са 215. 154 партийци са номинирани само по веднъж, посочи Добрев.

До вчера бяха проведени 296 конференции, като тези дни остават само в шест общини, а на две места партийният форум ще се повтори, тъй като на проведения не е събран необходимият кворум.

Освен номинации делегатите на конференциите са се запознали с всички документи, свързани с предстоящите евроизбори. Била е представена „Визия за Европа“, както и отчетите на досегашните евродепутати от левицата.

Корнелия Нинова:
Превърнаха парламента в евтина търговска борса

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *