OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ДЕЦА ОТ ШКОЛАТА ПО ИЗКУСТВА ОГЛАСИХА УЛИЦИТЕ НА НЕСЕБЪР НА ЛАЗАРОВДЕН И ЦВЕТНИЦА

 

Спазвайки обичая всяка година на Лазаровден и Цветница в Несебър улиците на града се огласят от народни песни и танци в изпълнение на възпитаниците на Обединена общинска школа по изкуствата. Вчера и днес в отбелязването на пролетните празници взеха участие около 150 деца на школата.

В съботния ден, пременени в народни носии, младите лазарки преминаха по улиците на новата и старата част на Несебър, част от тях посетиха и Демонстрационния център на занаятите, като пееха обредни лазарски песни, с които благословиха за здраве, щастие и плодородие. В края на своята обиколка, малките възпитаници на общинската школа се събраха заедно на площада „Месамбрия” в Стария Несебър, където представиха пред събралите се жители и гости на града  лазарски песни, хора и танци и създадоха пролетно настроение на всички.

Празничната атмосфера се усети и на Цветница, когато песните и игрите на децата огласиха Несебър отново. Изпълнителите се събраха на пл. „Месамбрия”, откъдето тръгна шествие до църквата „Св. Успение Богородично“. Дворът й беше огласен от песни и танци, а преди да си тръгне всяко дете взе от църквата върбова клонка, както повелява традицията.

74249 От такива клонки момичетата сплетоха венци и се отправиха към река „Хаджийска“, където да изпълнят ритуала „кумичене“ –  хвърляне на върбови венчета в реката. Според народните вярвания, момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали, се избира за „кумица“. В духа на традициите, децата огласяха с песни и танци моста над реката. След това отново се отправиха към площада в Стария Несебър, където с последното изиграно хоро поставиха край на пролетните празници.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *