Хасково гейт“ продължава да тресе политическото пространство. Не ме интересува личността Добрев, а системата, която е създал в общината“. Така атакува социалистката Елена Йончева в ефира на БиТиВи.

Тя отново разкри семейно приятелските отношения на Делян Добрев и назначенията в Хасково. Според Йончева не било морално политик да кадрува. За заканите да я съдят близките на Добрев, тя подчерта, че се опитват да я сплашат, когато се опитва да разкрие корупционни практики.

Цялата държавна машина била срещу нея. „Проблемът е цялата финансова обвързаност“, коментира Йончева хасковската афера. Подобно било положението в целия регион. Смущаваща била ситуацията роднини да контролират роднини. Тя недоумява как Добрев е назначил своите бизнес партньори на ключови позиции в общината.

Добрев се опитваше да управлява Хасково вместо мен, нападна кметът Беливанов

Добрев се опитваше да управлява Хасково вместо мен, нападна кметът Беливанов

Така отговори той, след като ГЕРБ му поискаха оставката за нередности

От къде намирате тази наглост и схема„, попита Йончева. Герберът Делян Добрев се закани да потърси съдебна отговорност от Йончева.

Цяла седмица обикалям по студията да обяснявам след госпожа Йончева, че нямам сестра„, изтъкна Добрев. На цялата тази история трябва да се сложи край, подчерта той и „захапа“ депутатката от БСП, че разказвала как герберът назначил зет си. „Нямам сестра, за да имам зет“, подчерта Делян Добрев. Няма схема, отговори на критиките на левицата той.

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Суджукгейт е детска приказка в сравнение с Хасково и Добрев, смята Йончева

Томислав Дончев определи ситуацията като „риалити“ формат

Целта беше да се опетни името ми“, изтъкна депутатът. „Успяха, в очите на хората аз вече не съм професионалист“, оплака се Добрев и допълни, че затова казват, че политиката е мръсна работа.

Положението е нетърпимо, в очите на хората аз съм човек, който се занимава с шуробаджанащина“, изтъкна герберът. „Вече съм достатъчно окепазен“, заяви Делян Добрев и обясни, че тази сутрин е разговарял с премиера Бойко Борисов. Споделил му ситуацията си. Казал на Бойко Борисов, че напуска всички позиции. Не иска това да влияе на кабинета. Стана нетърпимо, категоричен е депутатът.

Добрев се отказва от всички позиции, дори и тези, които заема в партията. Слага край на политическата си кариера. „Аз съм смъртоносно ранен политически„, заяви Делян Добрев. Борисов се съгласил с мнението му. Чувства вина за действията на кмета Добри Беливанов, който започнал да играе по свирката на БСП.

Добрев се похвали, че е съученик и на Румен Радев

Добрев се похвали, че е съученик и на Румен Радев

Червени фирми санирали блоковете в Хасково

„Няма ненаказано добро“, коментира още Делян Добрев. „Аз и партия ГЕРБ сбъднахме детската му мечта да бъде областен управител и кмет“, заяви той и се извини на целия град за работата на хасковския кмет. „Това не беше атака срещу господин Добрев“, а срещу схемата Добрев, констатира на финала на спора Елена Йончева. „Няма такава схема“, репликира Делян Добрев. „Не се правете на морален стожер госпожо Йончева, вие сте в политиката по шуробаджанашка линия“, атакува я той.

……………………………………………………………………………….

 

 

991-ratio-dobri-belivanovВ отворено писмо хасковският кмет Добри Беливанов отговаря на въпросите, на които по-рано през деня не пожела да отговори пред журналисти с аргумента, че е събота и още не се е запознал в детайли със ситуацията.

Добри Беливанов: Кмет съм и член на ГЕРБ

От началото на управленската криза в общината той предпочита епистоларната форма. Този път писмото му е адресирано до премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, общинския координатор на ГЕРБ Евгения Ангелова, председателя на УС на НСОРБ инж. Даниел Панов, изпълнителния директор на НСОРБ Гинка Чавдарова и  председателя на Общинския съвет в Хасково Таня Захариева.

ГЕРБ даде хасковския кмет на полицията, опозицията поиска оставката му

“Аз не се дистанцирам от ГЕРБ, а от Делян Добрев, който създаде нелепо напрежение в община Хасково”, заявява Беливанов, както и, че има воля и сила да довърши мандата си като кмет.

ГЕРБ оттегли доверието си от кмета на Хасково, бил разочарование

Беливанов обяснява, че познавал Добрев като младеж и в момента е „наскърбен от поведението му, като баща, не като политик“.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

„Кадруване, интереси и симпатии стоят зад създалото се напрежение в град Хасково. Назначението на ръководни административни кадри в общината трябва да става след проведени законни, прозрачни конкурси съгласно Закона за държавния служител. Това не е лична моя прищявка или субективна преценка, а действие за съблюдаването на Закона.

Възложих провеждането на кадровата политика на заместник-кметовете и на съответните комисии и сега съжалявам за това. Научавам, че напускащите заместник-кметове ще се върнат на по-скъпо платените си предишни длъжности, съжалявам само, че не са усетили моето уважение и респект към жертвата им за Хасково. Надявам се на тяхно място да дойдат също достойни хора и добри професионалисти.

След като отмених опорочените конкурси на 21 септември, на 22 септември излезе статия, че ГЕРБ ми искат оставката, а след това и местната структура на ГЕРБ излезе с осъдителна декларация, на която аз вече отговорих. Управлението в Хасково е успешно и смело заставам зад тези си думи. Постигнати са много успехи и всички те са плод на екипна работа. Разчитам, че всички поръчки са възложени законосъобразно. Горд съм, че сме сред първенците в санирането. Неприятно е, че заради един изкуствено създаден конфликт относно конкурсите за назначения, обществото ще гледа с недоверие на цялостната дейност в общината. Дадохме повод на опозицията да ни атакува.

Избран съм с подкрепата на ГЕРБ, изпълнявам политиките на партията, самият аз съм от ГЕРБ, член на общинското ръководство на ГЕРБ и като кмет на всички граждани трябва да съблюдавам закона, в това число и относно назначенията в община Хасково. Смятам също, че именно заради подкрепата на партия ГЕРБ трябва да пазим доброто име и да пресичаме практики, които уронват престижа и доверието в политическата ни сила.

Управлението на ГЕРБ има силно изразена визия и цели и функционира в отличен синхрон и скаченост с всички местни административни единици. В тази връзка, аз с моето управление продължавам да стоя твърдо зад политиките и принципите на ГЕРБ. Ще работим за оптимизирането на процеси и проекти, забавянето на които отбеляза Цветанов, до колкото тези процеси са зависими от технологични и законови срокове.

Отдавна съм във властта и уважавам всички партии, включително и БСП в качеството й на градивна опозиция. Не съществува цена, която може да купи убежденията ми. А и от БСП никога не са се опитвали да сторят това, защото добре ме познават. Споменатия от Добрев, Иван Стаматов не зная да е от БСП, познавам го от много години. Лично аз не участвам в процеса по възлагане на обществени поръчки, за това съм упълномощил зам.-кмета Консулов.

През 2003 г. Делян Добрев беше назначен в областна управа на Хасково, на която бях главен секретар. Той бе младеж, завършил в САЩ и се справяше добре. В момента съм наскърбен от поведението му. Наскърбен съм като баща, а не като политик. Отдавам поведението му на емоцията, начина му на мислене и амбициите му за упражняване на влияние.

Обвинен бях, че имам любовница на 35 г. Аз съм на 71 г., а спряганата любовница беше финансов контрольор – уволних я, за да им угодя и да покажа, че грешат. Сега съжалявам, че заради клевети уволних един добър служител. Друга любовница се оказа дама, с която през 2016 г. съм бил на море. Любовницата беше всъщност дъщеря ми…

Връщам се от пътуване, на което бях заедно със зет ми, който шофира автобуса. Ако не бях на автобусна екскурзия, може би щях да успея да се върна още в понеделник. Бил съм абдикирал в петък, 28. 09.?! Всъщност, имаше непредвидена ситуация и престоят ни се удължи с един ден – трябваше да пристигнем в четвъртък, екскурзията беше седемдневна.

Изтече видео материал, че се снимам като забележителност до автомобил с марка Бентли. Вижда се, че ме снима именно зет ми – съпругът на дъщеря ми. Вижда се също и, че ни наблюдават и снимат от черна луксозна лимузина… Това поражда въпроса кой е изпратил снимащите и с каква цел. И не е ли всъщност това една добре режисирана ситуация?

Аз не се дистанцирам от ГЕРБ, а от Делян Добрев, който създаде нелепо напрежение в община Хасково. Един човек да каже, че той е издействал от централното управление едно или друго нещо, е обидно за екипа ни, най-малкото, че ГЕРБ има още двама депутата от Хасково. Начинът, по който реагира Добрев на конкурсите показа, че истинската му цел е била да кадрува и ръководи община Хасково, а аз само да бъда фигурант – фасадата, зад която друг реди събитията, без дори да мога да спра незаконните назначения. Това е обидно.

Последните медийни изяви показват, че с опитите за омаскаряването ми се дискредитира управлението на ГЕРБ. Разбира се, че има наболели проблеми в града, решения се търсят, процесите са започнати, добри неща се случват. Разчитам на подкрепа от страна на централната власт и на мъдростта на министър-председателя Борисов. Имам силата и волята да довърша мандата си в името на доброто за Хасково и съгражданите ми. Целя ефективност, прозрачност и законосъобразност – принципи, които съм следвал през целия си живот и които не бих нарушил.

Дали действия на насаждане на антагонизъм ще спомогне за утвърждаване принципите и авторитета на ГЕРБ? Дали всичко това е в полза на гражданите, които са ни гласували доверие?“