50ccd55711c1b7319f346bbb4cd07cda

ГЕРБ и ДПС осакатиха Изборния кодекс

Без преференции, без нова ЦИК, без машини, без регистър на избирателите

автор:Дума


Окончателно Избирателният кодекс бе осакатен и прекроен в нарушение на закона, но в интерес на управляващите. Гласуването на всички промени на второ четене приключи малко след полунощ. Очаквано – скандалните предложения на ГЕРБ и ДПС, които минаха в правна комисия предишната нощ, бяха гласувани и вчера. Ожесточени бяха дебатите около преференциите, които реално бяха обезсмислени с предложението на ДПС. Депутатите от левицата близо четири часа водеха битка от трибуната в защита на правото на избирателите да гласуват за личности и да пренареждат партийните листи. От ГЕРБ предпочетоха да се снишат и да не влизат в спорове, изказвания имаше основно от редиците на ДПС. В крайна сметка обаче промените станаха факт с гласовете на ГЕРБ, ДПС и част от Обединени патриоти.
Ритулно бе убит преференциалният вот, защото праговете за отчитане на преференциите се вдигнаха драстично.

С приетите промени предпочитанията за отделните кандидати ще са валидни ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската, регионалната или националната избирателна квота. Избирателна квота се изчислява като след вота се съберат всички действителни гласове, подадени за всички листи и кандидати в общината, и се разделят на броя на мандатите. Така за европейските избори например ще са нужни над 100 000 гласа за пренареждане на листата.

Няма да има и избор на нова ЦИК. Половин час след полунощ мнозинството гласува против предложението на БСП да се задейства процедура по смяна на членовете на комисията. Както го изисква законът.
От БСП настояха в двудневен срок Комисията по правни въпроси на Народното събрание да одобри и да внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложение за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. Социалистите припомниха, че мандатът на настоящата ЦИК изтича  и по закон изборът на нова следва да приключи най-късно на 21 февруари 2019 година. Според опозицията неспазването на тази процедура би било изключително лош знак. Управляващите обаче посочиха, че ЦИК може да продължи да работи и след мандата си. Преди да почне гледането на точката, депутатът на БСП Петър Витанов призова тя да бъде отложена за днешното редовно заседание, защото два поредни дни депутатите от правната комисия работят по 15 часа. Предложението му беше отхвърлено.

Няма да има актуализация на избирателните списъци, нито публичен регистър на избирателите. Въпреки че шефът на правната комисия Данаил Кирилов даде знак вчера по обед, че ГЕРБ може би ще размислят и ще приемат регистър на избирателя, след над 8 часа отлагане на тази точка, окончатело идеята на БСП бе отхвърлена. От левицата за пореден път напомниха, че регистър на избирателите трябва да има по закон и че това е една от стъпките за изчистване на „мъртвите души“. Очаквано от ДПС също не подкрепиха предложенито.

Мнозинството си подсигури възможност за фалшифициране на резултатите и служебна победа като ограничи възможностите членовете ЦИК, РИК и СИК да имат различни мнения. Решенията на комисиите вече ще се взимат с обикновено мнозиноство, а не както досега – с квалифицирано от поне 2/3 от присъстващите членове. Предложението беше внесено от Анна Александрова от ГЕРБ между първо и второ четене на кодекса и бе повод за размяна на реплики между управляващи и опозиция още от миналата седмица. Според депутатите от БСП това ще елиминира опозицията в съответната комисия.

Машинното гласуване също бе отложено за изборите след местния вот през 2019 година. Премахването на хартиените бюлетини би ограничило значително възможностите за фалшифицаране на протоколи и за гласуване на „мъртви души“. От БСП дълго защитаваха машинния вот и припомниха, че още преди пет години в закона е записано, че машините трябва изцяло да заменят хартиените бюлетини.

ГЕРБ прокараха още едно решение, ограничаващо грубо правата на избирателите. Малките населени места с жители до 350 души няма да избират кмет. Досега прагът бе 150 жители.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *