IMG_9987 copy

В Несебър и общината празнуваха на Никулден

Както всяка година, така и тази, 6 декември започна с празнична литургия в храм “Св. Успение Богородично” в Несебър, където миряните отдадоха почит на светеца – покровител на морето и рибарите Св. Николай Чудотворец.

IMG_9963 copy-1Малко по-късно от църквата тръгна литийно шествие до паркинга на южното пристанище за традиционния водосвет за здраве. Там отец Петър от несебърския храм поздрави всички жители и гости на града. Той  се обърна и към рибарите, на които пожела Свети Николай винаги да ги закриля и да ги връща невредими у дома.

IMG_9973 copyСлед това част от присъстващите жители и гости на Несебър се отправиха към кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят  два венеца – единият в памет на загиналите моряци и рибари, а другият – за здраве на тези, които изкарват насъщния си в морето.

Празничната програма тази година бе организирана на пл. „Месамбрия“ в Стария Несебър, където бяха произнесени и официалните обръщения от отец Петър и от кмета на Несебър Николай Димитров. Пръв думата взе отец Петър, който накратко припомни за значимостта на днешния празник и отправи благопожелания към всички.

Той не пропусна да поздрави и имениците, сред които и кметът на общината Николай Димитров. Свещеникът подчерта, че взаимната помощ и сплотеността между хората са ключът за преодоляване на всички препятствия и предизвикателства.

Кметът Николай Димитров също поздрави всички жители и гости на Несебър, включително и имениците. Той пожела на рибарите  пълни мрежи, а Свети Николай да ги пази винаги и да укротява бурите пред лодките им. След края на словото си, градоначалникът бе приятно изненадан с подарък за  имения си ден от самодейните състави на Обзор, чийто представител отправи пожелание за здраве и благоденствие.

IMG_0008 copyВ празничната програма на пл. „Месамбрия“ взеха участие самодейните състави Детски народен хор „Китчица“, Детски и юношески танцови състави „Обзорче“, Танцова формация „Хелиос“  и женска фолклорна група „Българка“ към НЧ „Изгрев – 1927“ – Обзор.

Големият християнски празник бе отбелязан и в другите селища на общината.

На площада всеки можеше да опита ароматна рибена чорба, червено вино и вкусна питка, с които Община Несебър почерпи за празника.

 

Малко по-късно  – в 17.30 часа, бе открита станалата вече традиционна тематична изложба на Дружеството на несебърските художници. В експозицията бяха подредени творби на Йордан Йорданов, Албена Бояджиева, Георги Бояджиев, Соня Германова, Валя Георгиева, Видка Липчева, Радостина Христова и Румяна Йоргова. Иконопис, маслена и акварелна живопис и пластики са акцентите в изложбата, посветена на Никулден. Всичко, което е свързано с морето, неговите обитатели, вечния Несебър и неговите символи присъстват в авторските творби и радват естетическия вкус.

Любителите на изобразителното изкуство, които не са успели да присъстват на официалното откриване, могат да се насладят на изложбата до 20 декември в часовете между от 11 до 17 ч. (без понеделник и вторник) в Градската художествена галерия на ул.“Месамбрия“ № 20.

Ценителите на изящните и прецизни форми имат още една възможност да си направят хубав коледен подарък от арт изложбата.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *