Още по темата

  • Световните лидери осъдиха атентатите в Брюксел
    Преди 1 час
  • Транспортен хаос в цяла Европа след експлозиите в Брюксел
    Преди 36 минути

Двойна експлозия избухна тази сутрин на летището „Завентем“ в Брюксел малко след 08:00 ч. местно време (09:00 ч. българско време). Световните агенции предават за загинали.

Властите съобщиха, че нападението на летището официално е терористичен акт. По данни на агенция Ройтерс нападението е било извършено от атентатор самоубиец.

Малко след това имаше и друга експлозия на метростанцията „Малбек“ в Брюксел, която се намира в близост до европейските институции в Брюксел.

По обяд бе чут и нов взрив в района на улица „Де ла Луа“ в белгийската столица – контролиран от полицията, дело на сапьори, които са унищожили подозрителен пакет и не става дума за нов терористичен акт, съобщи федералната полиция в Белгия.

„Сапьори унищожиха подозрителен пакет на улица „Луа“, не става въпрос за терористичен акт“, посочиха властите.

Информация от летището:

Към момента Белгийската прокуратура потвърди за 13 жертви на летището в Брюксел. Съобщава се за 35 ранени.

Вижте галерия със снимки на терора в Брюксел

Няколко медии съобщават, че според свидетели непосредствено преди експлозиите са се чували викове на арабски.

Взривовете са от зоната за изходящи полети.

Кацането и излитането на самолети е блокирано, както и наземните транспортни връзки с летището. На мястото има екипи на полицията, пожарната и „Бърза помощ”.

По-късно полицията откри още едно взривно устройство, което не е успяло да се взриви, съобщи „Евронюз“.

Разпространени бяха и снимки от момента на експлозиите. На една от тях се вижда мястото на експлозията в една от залите за заминаващи на аеропорта. На пода има огромни парчета от падналия таван.

На други кадри се вижда издигащ се дим от сградата на терминала, както и счупените й прозорци.

Силите на реда веднага започнаха да евакуират пътниците и граждани, които се намираха на летище „Завентем“ в момента на експлозиите.

Информация от метрото:

Най-малко 10 души са загинали след взрива на метростанция Малбек в Брюксел, съобщиха от полицията в белгийската столица, цитирани от агенция ТАСС.

По данни на местни медии всъщност е бил взривен метровлак.

В момента работата на метрото в целия град е спряно, а нивото на тревога е увеличено до най-високата четвърта степен. Затворени също така са и всички училища и детски градини, съобщава канал РТБФ.

 

Започна и евакуацията на метростанция „Шуман“, където се намира сградата на ЕК, както и на централната гара в Брюксел.

Сградите на правителството и на парламента на Белгия в Брюксел са евакуирани.

Градският транспорт в Брюксел е спрян до второ нареждане, високоскоростните влакове от и към Брюксел също са спрени.

В цял Брюксел се усещат и смущения на мобилната мрежа, което най-вероятно се дължи на претоварване на мобилните системи.

Белгийското правителство официално обяви, че разследва атентати след днешната серия от експлозии на летището и метрото.

Министър-председателят Шарл Мишел заяви, че първите му мисли и грижи са за жертвите и персонала на летището.

Властите създадоха специален телефонен номер за получаване на всякаква информация във връзка с атентатите.

Призовава се никой да не пътува за летище „Завентем“. Повишеното ниво за сигурност засяга железопътни гара, летища, ядрени централи, пристанището в Антверпен. Затворени са също така и всички музеи.

По-късно днес се очаква заседание на съвета за национална сигурност на Белгия.

Към този момент няма данни за загинали или ранени български граждани при експлозиите, станали на летището в Брюксел, казаха от българското външно министерство.

 

От българското външно министерство поддържат връзка с белгийските си колеги, които ще ги уведомят, ако има пострадали българи.

Предвид влошената вътрешната обстановка на сигурност и съобщенията за въведеното след днешните атентати в столицата Брюксел повишено ниво – IV степен на риск от извършване на терористична атака в Белгия, МВнР съветва българските граждани, които планират пътуване до белгийската столица и до Белгия да отложат пътуването до изясняване и нормализиране на обстановката.

За вече пребиваващите в Белгия се препоръчва редовно да следят съобщенията и да спазват стриктно разпоредбите на официалните местни власти. Да избягват да посещават оживени места и особено големите транспортни центрове като метрото и летищата в Брюксел и другите големи градове, както и да проявяват повишена бдителност и внимание при пазаруване в големите търговски центрове.

Препоръчва се на българските граждани, краткосрочно пътуващи до Белгия, да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Брюксел.

Всички необходими координати на Посолство на Република България в Брюксел, Кралство Белгия можете да видите тук

Междувременно има редица отменени полети и засилени мерки за сигурност по летищата в цяла Европа.