New Imagehtr5ty

Българската картографска общност ще отличи наш дипломат и бургаско дете

 

 

Изложбата „Морето сближава всичко далечно”( 15-26 юни 2015, изложбена зала в седалището на ООН – Ню Йорк) бе открита от посланик Стефан Тафров, Постоянен представител на България в ООН и от Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Р.България.

 

Българската картографска асоциация удостои  Таня Михайлова – директор на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи с грамота за принос към родната картография, по случай Международната година на картата 2015-2016 и 5 години от създаването на БКА. Решението е взето, по предложение на Националния комитет за отбелязването на международната година на картата и във връзка с успешната реализация на изложбения проект „Морето сближава всичко далечно” , представен в седалището на ООН – Ню Йорк и в Дома на Европа в Тбилиси, и изложбата „Европейското откриване на Черно море. Френски страници”  в Р.Франция. Бе осъществено и съвместно дарение на Библиотеката на ООН от български карти и атласи.

Грамотата ще бъде връчена на специална церемония по време на 6-та Международна конференция по картография и ГИС (13-17 юни 2016, к.к. Албена) в присъствието на 200 участници от  над 40 държави от всички континенти, ни съобщават от Международния търговски и културен център – ГЕОПАН, Бургас.

New Imagerr454235235Александра Гъркова, Бургас. Послание към съвременния свят. Отличената рисунка бе приета от журито като универсално обръщение на българските деца към човечеството.

Световната награда на 5 годишната Александра Гъркова от Бургас  ще бъде връчена също на церемонията в к.к. Албена през м.юни 2016 г. Малката Александра,  участва в Международния конкурс за детска карта на света „Барбара Печеник”, инициатива също в рамките на Международната година на картата (2015-2016). Решението на международното  жури и българския успех бяха огласени по време на  конференция в Рио де Жанейро, Бразилия. Картата на света  на бургаското дете, бе приета от журито като универсално послание. То намери голям отклик в професионалните и културните среди. Александра накара много хора по света да потърсят на картата България, Черно море, красивия Бургас и неговия залив.

 

 

New Imagert4t4t43Наградата на 5 годишната Александра Гъркова – Бургас от Международния конкурс за детска карта по света „Барбара Печеник”.

 

 

Двете отличия показват, че културната дипломация е универсално средство за изграждането на добрия образ на страната ни в съвременния свят.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *