Българската социалистическа партия внесе вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Вотът на недоверие е за провала на правителството с борбата с корупцията.

Както беше обявено по-рано, партията прави това сама, въпреки че първоначално с ДПС се водиха разговори за съвместен вот. В началото на годината от Движението обаче обявиха, че въпреки че ще дадат своя глас на неодобрение към политиката на правителството и имат критики, няма да участват във внасянето на вота на недоверие.

БСП внася вота на недоверие без ДПС

Обновена

БСП внася вота на недоверие без ДПС

Червените са готови с мотивите за вота

На 10 януари бяха обявени мотивите.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че от гласуването в пленарна зала ще проличи кой иска да се бори с корупцията.

По време на всички управления е имало корупция, но въпросът бил готови ли сме сега да кажем корупцията е бич номер едно за държавата. Този проблем трябва да се реши, настоя още тя.

Тома Биков оцени вота на недоверие - лошо тактически изигран

Тома Биков оцени вота на недоверие – лошо тактически изигран

Червените с вота си дори не са успели да обединят опозицията

Корнелия Нинова обясни след процедурата по внасянето в деловодството на парламента, че не приема вота на недоверие за саботаж, а за отговор на 83% от българските граждани, които считат, че това им е проблем номер 1.

По думите й вотът на недоверие е проевропейска политика, а не антиевропейска.

Идете да попитате някой европейски лидер, съгласен ли е за шест месеца да се затвори борбата с корупцията и нищо да не се говори, защото някоя държава е председател“, коментира тя.

Опозицията се спъна в мотивите за вота на недоверие

Опозицията се спъна в мотивите за вота на недоверие

По график те трябваше да бъдат обявени днес

Нинова обобщи темите по вота с областите – здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране, контрабанда.

Внесохме 80 гласа – това са гласовете на нашата парламентарна група и от това гласуване ще проличи има ли воля за борба с корупцията или не. Така че народните представители са свободни да се определят при гласуването си какво искат. По-добре сами алтернатива на статуквото, етикет на което статукво е корупцията. По-добре сами срещу корупцията отколкото част от статуквото, което брани корупцията“, коментира още лидерът на БСП.

Гергов захапа Нинова, че не е алтернатива на Борисов

Гергов захапа Нинова, че не е алтернатива на Борисов

Не вярва в позицията: „Силни сме, когато сме сами“

На въпрос дали от парламентарната група на БСП за България се чувстват уязвими по отношение на корупцията, Нинова коментира, че при всички управления е имало корупция и сега въпросът е дали осъзнаваме, че ножът е опрял до кокал. „Ние го осъзнаваме и искаме всички мерки, за да се намали корупцията. Те не го осъзнават и искат да продължат по същия начин, казвайки – ама и вие сте били някога корумпирани, затова не се обаждайте„, посочи Нинова.

Относно изнесената по-рано информация за корупция в приходните агенции, стана ясно, че въпросните доклади съдържат данни за това, че системите на приходните агенции са пробити, че от тях се влиза от множество точки, че се заличават данни на акцизни стоки, вследствие на което не се внася акциз и ДДС на определени стойности, които не мога да споделя, защото е класифицирана информация. „Затова искаме тези доклади да видят бял свят“, коментира Нинова.

Корупция в приходите разтревожи БСП преди вота

Корупция в приходите разтревожи БСП преди вота

Нинова поиска документите на бюрото на Борисов да се разсекретят

Днешният парламентарен ден също започна с темата за корупцията с изявление на Корнелия Нинова, която заподозря корупция в приходните агенцииОт парламентарната трибуна тя поиска информация за постъпили на 9-ти януари 2018 г. в секретното деловодство на парламента три документа: доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Горанов.

Припомняме, миналата седмица в парламентарна комисия беше преодоляно и ветото на президента Румен Радев върху новия Закон за борба с корупцията, наложено след няколко месеца спорове между управляващи и опозиция за същината на закона. Темата за корупцията премина и през едно драматично обсъждане на Консултативен съвет по национална сигурност, като съветът се наложи да бъде свикван два пъти.