Още по темата

  • Цветанов: Уважавам президентската институция, но Радев има антиевропейско поведение
    Преди 1 ден

Не искам да влизам в неговите войни, министрите да искат среща с него и да му представят какво правят по обществените поръчки, каза премиерът Бойко Борисов по повод изявленията на президента Румен Радев, че няма прозрачност на управленските решения и харченето на публични средства. В понеделник Радев каза още, че кабинетът не е съгласувал с него позицията за Сирия след ударите на САЩ, Великобритания и Франция.

Президентът Радев за ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия

„Всички министри, които провеждат обществени поръчки, поискайте среща с президента и всеки един да представи това, което прави. Ако някой е злоупотребявал с обществени поръчки, да отива в затвора“, заяви Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Не може за една бълха да горим целия юрган, допълни той по повод проблеми, възникнали с първите санирани блокове, където имало малки, по думите му, течове.

„Не искам да влизам в неговите войни, имаме доста по-важна работа. Нанков, Димов, Караниколов, Вълчев, всички по един отивате при президента и му казвате: това правим, това са обществените поръчки, за коя имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме прожектор да я осветим и да е ясно какво се прави“, обърна се Борисов. към министрите.

„Каракачанов може да говори много за обществените поръчки по време на служебното правителство. Смениха се хора, ако се бяха похарчили 4-5 милиарда, аз не знам как с Валери да вдигнем пенсиите, как щяхме да даваме бонуси за пенсионерите за Великден и за Коледа, как щяхме да вдигнем на военните над 100 млн. заплатите, как щяхме да вдигнем на МВР над 150 милиона заплатите, как щяхме да увеличим двойно учителските заплати, как щяхме да дадем на БАН 15 млн. лв. отгоре, на университета 10 млн. отгоре, 680 млн. лв. за училищна инфраструктура. До тук ще се ограничим – надявам се и той да се ограничи до тук“, каза още Борисов.

Премиерът даде и още една задача за членовете на кабинета:

Всички министри да проверят служителите си дали са си платили глобите към КАТ

„Човек, който нарушава Закона за движение по пътищата и има няколко акта, не знам дали е добър служител. Следващата седмица искам да знам всеки колко служители има с актове. Същото се отнася и за областните управители“, заръча Бойко Борисов.

„Кой ненормален администратор кара родители на деца с увреждания да ходят напред назад.

Ако това е истина – този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим“, каза премиерът по повод телевизионен репортаж за историята на майка и нейната дъщеря, които напускат страната, за да може детето да получава необходимите грижи. Премиерът каза, че репортажът го е разплакал.

Майка емигрира, защото детето ѝ не може да оцелее в България

Днес родители на деца с увреждания бяха на пореден протест с искане за решаване на проблемите им.

 

„Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тея хора, държавни заплати вземат“, възмути се Борисов.