БСП внасят подписи за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламентарната зала. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро, като цитира думи на премиера, че в парламента стояли хора, които се занимават с наркотрафик и купуване на гласове от затворници.

Да дойде и да каже поименно кой депутат се занимава с наркотрафик. Да дойде и да каже кой депутат е купувал гласове и то особено от затворници. Ако откаже да дойде, ще считаме, че той няма такава информация и просто лъже. Ако дойде обаче – истината поименно и да си носи отговорност за думите. Не му завиждам и в двата случая“, заяви Нинова.

По повод филма на депутата Елена Йончева за оградата за границата, който бе представен вчера, Нинова заяви, че става дума не само за националната сигурност, а за корупция, покровителствана от властите. Лидерът на БСП припомни по този повод, че имало свидетел – полицаят. От БСП предлагат полицаят свидетел да стане защитен свидетел и да се гарантира защитата му за обективно разследване.

Нинова поиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и Валери Симеонов.

Относно предложението на ГЕРБ и ДПС за отпадане на давността при приватизацията, Нинова заяви, че то е половинчато. Всички политически сили да се обединят около това, който е извършил престъпление, да си получи заслуженото.

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

ГЕРБ очакват златния пръст на Нинова за давността при приватизацията

Предлагат промяна в Конституцията

Лидерът на БСП поиска да се добави към приватизацията и масовата приватизация – боновите книжки, както и раздаването на държавни дружества на концесия и групировките, през които са се преразпределили материалните богатства.

„Няма да скъсаме с прехода народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Мутрите на прехода – вън от политическото ръководство на държавата„, добави лидерът на БСП.

По думите й за да стане това работещо, БСП ще иска становище от законодателния съвет към НС как да променят законодателство така, че това да стане факт.

АБВ: Промяната на Конституцията е кьорфишек

АБВ: Промяната на Конституцията е кьорфишек

ГЕРБ амнистирали зулумите на приватизацията

От БСП поискаха още Емил Караниколов да докладва в парламента за приватизационни сделки в качеството му на шеф на Агенцията за приватизация.

Нинова съобщи още, че ще се иска поправка в Правилника на НС, с която главния прокурор да информира в правна комисия депутатите на три месеца. Той ще трябва да информира депутатите колко проверки са направени през годините за приватизацията, колко са прекратени, колко са прекратени по давност и от какво има нужда прокуратурата сега. До къде са стигнали делата за саниране, пътищата.

Нинова поиска целият преход да се сложи на масата.

Относно подкрепата на подписката за промени в Конституцията, Нинова обяви, че ще се реши на Пленума на партията.