Президентът Румен Радев свиква заседание на КСНС, посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Заседанието е свикано за 8 април, понеделник, от 13.00 часа на „Дондуков“2.

Темата на Консултативния съвет е зададена така: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки„.

Темата за борбата с корупцията не за първи път става тема за Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Валери Симеонов: Президентът нагази дълбоко в калта

Валери Симеонов: Президентът нагази дълбоко в калта

Връщането на 40 000 деца в училище е в резултат на санкции, за бившия вицепремиер

Припомняме, че през октомври – ноември 2017 година КСНС се събира цели два пъти именно по тази тема. Тогава институциите стигнаха до извода, че борбата с корупцията не е на нужното ниво заради нормативната уредба и липсата на единен орган за разследването на този тип престъпления и консенсус бе постигнат на половина. Това беше изводът от второто заседание при Румен Радев, след като първото заседание бе провалено, заради отсъствието на важни членове – външният и военният министър Захариева и Каракачанов, премиерът Бойко Борисов влезе с час и повече закъснение, а по-рано от „Дондуков 2“ излязоха Цветан Цветанов, Веселин Марешки, Мустафа Карадайъ.

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на "Артекс"

Уличават ДНСК в четири лъжи за небостъргача на „Артекс“

От ИК „Лозенец“ настояват за оставката на шефа на ДНСК Несторов

Скандалът с имотните сделки, станал по-известен като „Апартамент гейт“, се разрази в края на март тази година. Тогава стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма „Артекс“ само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта – правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма „Артекс“ под пазарната им цена.

Главният архитект на София призна за натиск от "Артекс"

Главният архитект на София призна за натиск от „Артекс“

Не знае по какви закони продължава строителството на небостъргача „Златен рог“

Заради скандала се стигна и до три оставки, като последната от тях беше тази на енергийния зам.-министър Красимир Премянов. От своя страна Цветанов се видя принуден да напусне Народното събрание, а депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Днес пък Станислав Стоянов положи клетва в Народното събрание, заемайки депутатското място на бившия партиен председател.

Покрай скандала с министерските апартаменти се появиха и съмнения, че съзнателно са въведени промени в Закона за устройство на територията, за да може „Артекс“ да започне строеж на небостъргач в кв. „Лозенец“. По тази причина премиерът Бойко Борисов изрази готовност да въведе контразакон.

От своя страна от фирмата заявиха, че всички сделки са напълно законни и заплашиха да съдят всички, които ги клеветят. Последва проверка по случая от страна на ДНСК, при която шефът на дирекцията Иван Несторов заяви, че небостъргачът „Златен век“ е законен, защото има законно издадени строителни книжа. Той посочи, че през август 2018 г. главният архитект на София Здравков Здравков е удължил срока на разрешението му.

По думи на главния Здравков обаче сградата е изгубила право на строеж с всичките удължавания.

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Скриват играта за милиони с оставките на няколко пионки

Корупцията вече има паметник в София – Емблема на върха на лозенския хълм