Още по темата

  • Ангелкова срещу Симеонов: Нужна е дискусия за курортите, проверките не бяха координирани
    20.08.2017

Приходите от международен туризъм през 2016 възлизат на 6,4 милиарда лева.

Това сочат данни на БНБ, цитирани от министъра на туризма Николина Ангелкова в рамките на ресорната парламентарна комисия.

Симеонов: Курортите ни са евтини арабски пазари

Правителството благодари с 400000 картички на туристите

Миналата седмица от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти поискаха оставката на министъра заради видяна от тях некомпетентност  и неспособност на Ангелкова да се справи с проблемите на бранша.

Едно от обвиненията на асоциацията е, че изнасяните от министерството данни за международните туристи са манипулирани и броят им и печалбите от тях се завишават.

Ангелкова уточни, че цитираното днес число се отнася само до печалбите от посетителите от чужбина.

По данни на НСИ общите приходи от туризма и свързаните с него индустрии се равняват на 13% от брутния вътрешен продукт на България, допълни тя.

Ангелкова уточни, че министерството като цяло борави с данните на Националния статистически институт, които се събират по методиката на „Евростат” – статистическата служба на ЕС.

Интересното е, че по данни на „Евростат”, основани на издадените фискални бонове в различните страни членки на ЕС, приходите от пътувания у нас през 2015 са около 6% от БВП. Европейската банка за възстановяване и развитие пък определя дяла на общите ни приходи от туризъм на около 7% от БВП през същата година.

Данните на „Евростат” ни отделят от рекордьорите Хърватия, Малта и Кипър, чийто дял на пътуванията от БВП е съответно 18.1%, 13,4% и 12,7%.

Различните данни обаче позволяват и различно тълкувание. Изнесеното от Ангелкова число относно приходите от международен туризъм означава, че те се равняват на около 7% от БВП през 2016.

Ангелкова заяви, че министерството на туризма и НСИ ще излязат с обща позиция относно „некоректното тълкуване” на данни от страна на „определени представители” на туристическия бранш.

След обвиненията на асоциацията на туроператорите Ангелкова заяви, че тя не представлява всички предприемачи и работещи в туризма, както и че не вижда причина да подава оставка.