18033807_1231208356992226_1742971213359898572_n-1

III Ялтаински международен икономически форум, проби блокадата В Крим

Немската верига „МЕТРО“ и Френската „АШАН“ продължават своята работа на полуостров Крим

III Ялтаински международен икономически форум, проби блокадата В Крим. На форума присъстваха представители на най-големите бизнес организации, чуждестранни и местни бизнесмени и икономисти, руски официални лица, международни експерти. Тази година форумът постави рекорд по общия броя на участници, чуждестранни гости и сключени инвестиционни споразумения и съглашения.

Въпреки традиционните предупреждения от страна на властите на Украйна за „недопустимостта на посещение на полуостров“, Ялта бе изправена пред истинско икономическо паломничество. Така, ако през 2016 г. вторият ЯМЭФ бе посетен от 70 участници от 26 страни на света, тази година – 214 от 50 държави, в това число представители на – повече от 50 души делегация от Италия различни европейски кметове и бизнесмени.

В това число и Българска делегация от 7 души начело с Стоян Стоянов председател на бесмъртния полк на България и Пламен Милтеков също така и Български бизнесмен от град Петрич, който инвестирал голяма сума в насаждения на лозови масиви в Крим.  След завръщането на полуострова в състава на Русия, това е може би най-масовото посещение на чужденци в Крим констатира „Медиа Мост България“, която е единствената Българска медия посетила за втора поред година „Ялтинския Икономически Форум“.

Представители на кримските българи искаме да представим Крим в България и във всич­ки страни от Европейския съюз, заяви в началото на срещата председателят на българската автономия в Крим и член на Обществе­ната камара на Русия Иван Абажер, който е избран за втори мандат. Според него, целта на събитието е да се пред­стави колкото се може по обширна информация за Крим.

На форума бяха предста­вени предприятия, за които полуостровът и България имат общ интерес свферата на строителството, хранително вкусовата промишленост. Трябва да се отбележи, че самият Крим е атрак­тивен, защото е свободна икономическа зона. Ние не говорим само за финансови инвестиции, но за техноло­гични и кадрови. Разчитаме, че компаниите ще получат такава информация, която досега не са имали“, каза още Абажер. Той подчерта, че за втори път, Крим представя своя икономически потенциал на Ялтенския Икономически Форум, който трябва да заинтересу­ва българските бизнессреди. Той обеща да оказва всякаква  подкрепа на българския бизнес в Крим.

Интервю с  Ръководителят на Република Крим Сергей Аксионов за „Медиа Мост“: Единия от въпросите бе на какъв етап се намират българските инвестици в Република Крим в сферата на винарството  и строителството. Сергей Аксионов отговори: – Една от Българските компании работи активно и много усилено, а другата в сферата на строителството не   се е обръщала към мен за помощ и съдействие. Аз считам, че след като не се обръщат към мен за помощ, значи се справят добре. Сергей Аксионов, глава на полуостров Крим се обърна с пожелание към българския народ  с голямо уважение.

Той напомни ,че през изминалата година голяма делегация от Република Крим начело с Иван Абажер, представител на Българите в Крим и Ярослав Иванченко ,представител на Крим посетили България и се завърнали с много добри  чувства. Искренно се надяваме след като отпаднат санкциония режим, да имаме широк културен и туристически и бизнес обмен. Надяваме се и след последните парламентарни избори в България да има ясна и открита добронамерена позиция спрямо Руската Федерация. А как де се справят бизнесмените и да заобикалят санкциите, Сергей Аксионов обеща да разкаже без камери и микрофони.

По време на пресконференцията журналистите се интересуваха от въпросите за влиянието в Крим санкционния режим, условия за свободна икономическа зона, в сътрудничество с инвеститорите, както и въпроси на външната политика.

19_0002По-интересното е, че такива международни компани като хипермаркетите МЕТРО и френския АШАН продължават своята работа на територията на Република Крим, макар, че официално не фигурират в своите официални списъци на Русия нито на Украйна. Бизнеса е като водата, която търси проходи,за да премине. Докато България продължава да подкрепя икономическите санкции против Русия- запада работи. Френските представители от форума разказаха пред „Медиа Мост“ :ако ни кажете, че има бизнес в Русия ще дойдем, ако трябва пеша от Франция.

СПРАВКА. Ялтенския международен икономически форум (ЯМЭФ) – това е ежегодно бизнес международно събитие в сферата на икономиката, провеждано в Крим. Организаторите на Форум са: правителството на Република Крим, Фондация „ЯМЭФ“ с подкрепата на Администрацията на Президента на Руската Федерация.

18073479_1228901517222910_385033272_nБългарската делегация в Крим ляво на дясно: Пламен Милтенов, Евгени панайотов Еврокабел ООД Стоян Стоянов и Борис Анзов- Медиа Мост 

За Медиа Мост България от Република Крим Борис Анзов

Print Friendly

Автор: Борис Анзов-спец.кореспондент на "Несебър нюз" в Русия


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *