0ff7513847b66d32169595d40642c486

МО на Руската федерация сигнализира световната общност

Министерството на отбраната на Руската Федерация призова световната общност да повлияе на САЩ по въпроса „Ер-Рукбана“

На снимката генерал-полковник Мизанцев М.Д. 

Брифинг 16 ноември 2018 г. – Министерството на Отбраната на РФ:

Днес на съвместно заседание на междуведомствените щабове на Русия и Сирия за връщане на бежанци на територията на Сирийската Арабска република, под ръководството на генерал-полковник Мизинцев М. Д. и Полковник Тарасов Ю.В. с пряка връзка от Женева обсъдиха в рамките на работна международна група за подкрепа на Сирия, в състава на която влизат представители на 23 държави и четири международни организации.Събирайки се всяка седмица, провеждат срещи на целевите групи по прекратяване на огъня и хуманитарна помощ в Сирия. В хода на конферентни връзки  с Женева бе обсъдена един от най-належащите проблеми.

Положението в лагера за бежанци „Рукбан“ ,намиращ се в Сирия на окупирана територия от САЩ , предава нашия кореспондент от Москва Борис Анзов  от руското Министерство на Отбраната.

Общият брой на временно преместени лица в лагера, е около 50 хиляди човека, от които 6 хиляди – екстремисти, контролирани от САЩ групировка „Магвир Eс-Саура“. В лагера за бежанци липсва сертфицирана и квлалифициран персонала, довеждащ до катастрофално положение в областта на здравеопазването.

Общо на територията на „Рукбана“ действат 5 платени частни медицински учреждения с изключително високи и непосилни цени за обикновените бежанци. Съществуват 40 т.н. „аптеки“, с възпрепятстващо високи цени.

Безплатна медицинска помощ се оказва само в клиниката на ООН на територията на Йордания, но  попадането там е изключително трудно, тъй като бежанците от лагера, се намират в подконтролната на САЩ бунтовническа организация „Магвир Ес-Саура“ , и те  могат само да напуснат лагера за пари с условие за обратно връщане.

Условия за живот на територията на лагера „Рукбан“ били крайно ужасяващи. Нямло вода и ток, изкопни ями в домовете служещи за тоалетни,  които  не се почистват, не се осъществява извозване на отпадъци.

Остро стоял проблемът за осигуряване на населението от лагера с питейна вода. Зачестили случай на попадане в така наречено „продуктово“ робство ,поради  липса на пари от страна на  бежанците.

Хуманитарната помощ по линия на международни организации почти изцяло попада в ръцете на екстремисти. Като пример се привежда разпределение на хуманитарната помощ ,доставена в лагера под конвой на ООН в началото на ноември, която е трябвала да мине през гражданската администрация на лагера ,за да се разпредели равномерно сред всички намиращи се там етнически групи.

В хода на наблюдение от страна на ООН, било констатирано нарушение, че част от хуманитарна пратка е била нападната от незаконни въоръжени групировки и не е достигнала до нуждаещите се бежанци. Също така се отбелязва невъзможността на местната администрации да предоставя лична безопасност на територията на бежанския лагер „Рукбан“.

Широко били разпространени кражби, проституция и сключване на неравни бракове. Процъфтявало сексуалната експлоатация на малолетни и непълнолетни, съществувало полово неравенство.

Регистарции за брак, актове за раждане и смърт не се издавали и водели. Намиращи се в лагера  лица нямали документи за самоличност.

По оценка на представители на ООН половината беженски лица искат да напуснат „Рукбан“ ,но на практика не им разрешавали, за да бъдат използвани като заложници от въоражени групировки. Такса свобода на семейство достигала до 1500 долара. Широко се практикувала търговията с хора.

Борис Анзов

Москва 

 

Print Friendly

Автор: Борис Анзов-спец.кореспондент на "Несебър нюз" в Москва


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *