3d7b7062dac50e1b683b85cc4b72acaf

Чистката очаквано достигна медиите: В Турция арестуват 42-ма журналисти

Заповеди за арест на 42-ма журналисти са били издадени от прокуратурата в Истанбул по подозрения, че тези лица са свързани с мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти винят за опита за преврат на 15 юли, съобщи турската частна телевизия НТВ.
В списъка на заподозрените е и 72-годишната Назлъ Ълъджак, дългогодишен турски журналист и бивш депутат.
Тя не е била намерена в дома си в Истанбул и местните власти са се свързали с полицията в окръг Мугла, тъй като се смята, че Ълъджак може да е в местния курортен град Бодрум.
Ълъджак е работила за вестниците „Терджуман“, „Хюриет“, „Йени шафак“, „Сабах“, „Бугюн“ и „Таквим“.
В периода след преврата от 12 септември 1980 г. тя прекарва известно време в затвора, а през 1999 г. влиза в парламента като депутат от ислямистката Партия на добродетелта.
Според властите в Анкара зад опита за преврат от 15 юли стои духовникът Фетуллах Гюлен. В рамките на повсеместната чистка на т.нар. „паралелна държава“ вече бяха задържани и уволнени десетки хиляди военни, полицаи, магистрати, висши чиновници, духовници, учители и други.
Министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че ще бъдат назначени три хиляди нови съдии и държавни прокурори, за да запълнят овакантените работни места на хилядите служители, отстранени от постовете им след опита за преврат на 15 юли.
„Няма да бъде причинено неудобство на нашите граждани. Взимаме мерки да се погрижим за това“, каза Боздаг в интервю за телевизия Канал 7.
Правосъдният министър уточни, че правителството вече е било насрочило 1500 изпити през ноември за бъдещи съдии и прокурори. Този брой е бил удвоен в светлината на „скорошните развития“, каза той.
Вчера министърът на образованието Исмет Йълмаз съобщи, че Турция планира да назначи над 20 хиляди учители, които ще заменят колегите им, уволнени по подозрение в подкрепа за мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото турските власти подозират, че стои зад опита за преврат.
Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *